Tort cu MIERE și SMÂNTÂNĂ – rețetă de origine rusească

Vă prezentăm o rețetă clasică de tort, originară din Rusia. Se numește Medovik (Медовик) și este foarte populară în țările slavone.

Durează puțin mai mult pentru a coace straturile multiple, însă rezultatul final merită acest efort.

Tort cu Miere și Unt

Tort cu miere și unt – rețetă

Ingrediente blat

• 6 ouă
• 110 g de unt topit
• 80 g de miere
• 200 g de zahăr
• 800-1000 g de făină cernută
• 1 1/2 lingurițe de praf de copt
• 1 linguriță de vanilie

Ingrediente cremă

• 500 ml de frișcă făcută în casă
• 300 g de smântână acră (20% grăsime)
• 1/4 cană de zahăr pudră
• 2 lingurițe de esență de vanilie 
• 100 g de nucă măcinată 

Preparare

Blatul: Mixați ouăle cu zahărul într-un bol înalt, până când acestea își măresc volumul de trei ori. Adăugați untul topit și mierea de albine. Transferați totul într-o cratiță pe care trebuie să o puneți pe bain-marie. Lăsați pe foc până când amestecul se înfierbântă.

Luați vasul de pe foc, adăugați vanilia, puțină sare, făină cernută prin sită și praful de copt. Frământați cu mâinile până obțineți un aluat omogen și ușor de modelat. Acoperiți-l cu o folie de plastic și lăsați-l să stea jumătate de oră.  

Presărați masa de lucru cu puțină făină și puneți aluatul pe ea. Împărțiți-l în 8 bucăți egale, și modelați-le pe fiecare ca niște bile. Cu sucitorul, întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă și subțire.

Cu ajutorul unei farfurii rotunde mari, decupați marginile aluatului, pentru a obține o foaie perfect rotundă. Păstrați resturile de aluat decupate.

Așezați o hârtie de copt în tava normală de cuptor și coaceți fiecare foaie în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, până devine aurie (dar nu maro). Întrucât sunt subțiri, se fac foarte repede. În 4-5 minute sunt gata. 

Coaceți la final și resturile de aluat până devin maronii, apoi măcinați-le cu un blender, până obțineți firimituri fine. 

Crema: Mixați frișca și zahărul pudră. Adăugați vanilia și incorporați treptat smântâna. Mixați și dați la rece crema până sunt gata blaturile.

Puneți câte 2-3 linguri de cremă pe fiecare foaie. Deasupra fiecărui strat de cremă, presărați puțină nucă măcinată și miere lichidă, dacă doriți. După ce ați asamblat astfel tortul, îmbrăcați-l total cu cremă. La final, presărați pesmetul obținut din resturile de aluat măcinate pe toată suprafața tortului, inclusiv pe margini. Se poate decora cu nuci.

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.