PRĂJITURĂ de casă, de post, cu blat din BANANE
Această prăjitură are un aspect asemănător unui tort de ciocolată, deși conține doar ingrediente vegetale. Este ideală pentru o ocazie specială care pică într-o zi de post.
Dacă doriți să îmbunătățiți rețeta și să obțineți un desert mai sănătos, înlocuiți făina albă cu făină integrală sau neagră. Prăjitura va fi și mai consistentă și mai hrănitoare.
Prăjitură de post – rețetă
Ingrediente
• 2 banane
• 2 linguri de zahăr brut
• 2 linguri de miere
• 3 linguri de magiun, gem sau marmeladă
• 2 linguri de ulei
• 1 esență de vanilie
• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
• 150 g de făină
Preparare
Bananele trebuie să fie coapte bine. Pasați-le cu o furculiță sau cu blenderul. Adăugați mierea de albine, zahărul, uleiul, bicarbonatul de sodiu și esența de vanilie. Amestecați bine și incorporați la final făina cernută. Amestecați cu telul. Trebuie să obțineți o compoziție groasă, omogenă.
Turnați compoziția într-o tavă/formă rotundă (de 28 cm), în care ați așternut o hârtie de copt. Introduceți tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius și lăsați-o circa jumătate de oră, sau până devine maronie la culoare.
După ce s-a răcorit, se taie pe orizontală în jumătate, ca un tort. Blatul de la bază se unge cu un strat generos de gem. Se pune cealaltă jumătate de blat și se presează ușor. Se poate decora după preferință, cu zahăr pudră, nucă de cocos, ciocolată topită, rondele de banane etc.
Această prăjitură se poate tăia și servi ca un tort, dar poate fi pregătită și într-o altă tavă, dreptunghiulară sau pătrată, dar trebuie să măriți cantitatea ingredientelor.
În loc de gem se poate folosi altă umplutură de post, precum o budincă preparată cu lapte de soia sau o cremă de ciocolată neagră, de post. Prăjitura este aromată și fragedă și merge foarte bine și umplutură.
În compoziția de blat se pot adăuga și unele fructe, precum nuci zdrobite, fructe uscate (merișoare, afine, coacăze), din vișinată sau din gem (cireșe amare, vișine etc).