Alifie de Gălbenele – Mod de Preparare și Beneficii

Alifia de gălbenele nu trebuie să lipsească din cămara cu leacuri pentru boli din nici o casă de oameni serioși. Gălbenelele sunt flori medicinale de neînlocuit, care ne aduc numeroase beneficii pentru afecțiunile externe ale corpului: arsuri, răni, tăieturi, varice, și altele mai grave de atât.

Gălbenele (Calendula officinalis),

Gălbenele (Calendula officinalis),

Gălbenelele (Calendula officinalis), denumite și filimică, unt plante domestice, care cresc ușor în orice grădină dacă au soare. Se cultivă sub formă de semințe și se înmulțesc singure. Din timpuri străvechi, gălbenelele erau folosite ca remediu naturist pentru vindecarea unei game largi de boli.

În compoziția gălbenelelor se regăsesc numeroase substanțe active binefăcătoare pentru organele interne și pentru piele: uleiuri volatile, rășini, mucilagii, fitosteroli, carotenoide și flavonoide.

Alifia de gălbenele are efecte antibacteriene, dezinfectante, antiinflamatoare, emoliente și cicatrizante.

Rețetă Alifie de Glbenele la Rece

Ingrediente:

• 2 mâini de gălbenele (flori, frunze, tulpini)
• 1 kg de unt (sau margarină)
• 50 g de ceară de albine

Mod de preparare:

Se toacă mărunt plantele și se amestecă la un loc cu untul și ceara de albine, folosind o lingură de lemn. Se amestecă în continuu până când se face o masă onctuoasă de culoare maro. Se lasă apoi la macerat peste noapte. A doua zi, se pune crema la foc și se încălzește. Se strecoară printr-un tifon și se depozitează în cutii de plastic sau borcănele mici.

Rețetă Alifie de Gălbenele la Cald

Ingrediente:

• 20 g de flori de gălbenele proaspete
• 100 g de untură de porc fără sare

Se pune untura la încălzit și când s-a topit, se adaugă gălbenelele. Se lasă focul mic, și se amestecă timp de 10 minute. Se ia vasul de pe foc și se lasă la macerat o zi, apoi se încălzește la foc mic, cât să se topească. Se strecoară preparatul printr-un tifon și se stoarce restul de flori. Se pune în recipientele pregătite și se dă la frigider pentru a căpăta textura unei creme emoliente.

Rețetă Alifie de Gălbenele cu Ulei de Măsline

Alifia de gălbenele se poate face și cu ulei de măsline în loc de unt sau untură de porc. Se pun 2 pumni de gălbenele într-un borcan cu ulei de măsline și se lasă la macerat vreme de 7 zile. Apoi se strecoară uleiul și se pune la încălzit cu o bucată de ceară curată. Acest amstec se toarnă în borcan și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider pentru a se solidifica complet.

Alifie de Gălbenele Rețetă

Alifie de Gălbenele Rețetă

Indicații terapeutice

Este un leac minunat pentru diferite afecțiuni ale pielii. Se aplică de 2-3 ori pe zi în strat subțire pe zona afectată și se masează ușor, pentru a permite unguentului să pătrundă în piele. Alifia de gălbenele este recomandată în:

– Coșuri, acnee, înțepături de insecte
– Umflături, abcese, pustule, răni purulente
– Arsuri solare sau de foc, plăgi care se vindecă greu
– Cicatrice
– Degerături
– Fistule
– Varice
– Flebită
– Ulcer varicos
– Infecții ale pielii, ciuperci la picioare, micoze
– Leucoree, trichomonază
– Hemoroizi
– Cancerul pielii
– Reumatism, osteoporoză
– Cancer mamar și alte leziuni ale sânului

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. eu cumpar din comert si daca am picioarele foarte obosite , grele , fac un dus si ma dau cu alifie si sunt ca noua

  2. AM FACUT ALIFIE SI CU ULEI DE MASLINE SI CU MARGARINA SI CU UNTURA DE PORC.TOATE PREPARATELE SUNT BENEFICE!

  3. As prefera-o pe cea cu ulei de masline…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.