ALIFIA de TĂTĂNEASĂ vindecă BĂTĂTURILE și CALOZITĂȚILE (rețetă)
Tătăneasa este considerată unul din cele mai bune remedii pentru afecțiunile pielii, oaselor și mușchilor, datorită acțiunii sale regenerante rapide.
Poate fi folosită în nenumărate afecțiuni externe (1):
– răni, zgârieturi, arsuri, vânătăi, cicatrici
– varice
– escare
– fracturi minore
– rupturi de ligamente sau articulații
– luxații, entorse
– artrită
– dureri de genunchi, de spate și de șolduri
– hemoroizi
– probleme ale pielii capului
– contuzii
– inflamații, umflături musculare/articulare
– leziuni sportive
– cangrene
– hematoame
– eczeme
– vergeturi
– tăieturi
– mâncărimi
Tătăneasa sudează rapid oase rupte și vindecă pielea afectată la suprafață, dar nu ajută în rănile adânci.
_____________________________
Aceasta este o rețetă recomandată de terapeuta austriacă Maria Treben. Autoarea folosește untură și plante, fără ceară sau alte materii menite să solidifice crema în final.
Dacă vreți ca alifia să aibă o consistență mai densă, puteți adăuga și ceară de albine rasă sau mărunțită, după ce strecurați untura infuzată cu plante și o puneți din nou la încălzit.
Ingrediente
• 250 g de untură curată
• 4-6 rădăcini de tătăneasă proaspete
Preparare
Dacă nu aveți untură de porc nesărată, fără impurități, puteți folosi alt ingredient gras, precum unt, margarină, unt de shea, unt (ulei) de cocos sau smântână.
Puneți grăsimea într-o crăticioară, să se topească. Între timp, se curăță rădăcinile de tătăneasă proaspăt recoltate, se spală și se toacă mărunt.
Se adaugă peste untură, se lasă să dea câteva clocote să facă spumă, apoi se amestecă și se stinge focul. Se pune capacul și se lasă la răcit de seara până dimineața.
În ziua următoare, se pune cratița din nou pe foc și se mai încălzește puțin. Se strecoară compoziția printr-o sită sau printr-un tifon, presând materialul vegetal pentru a extrage tot uleiul.
Compoziția uleioasă se toarnă în cutii sau borcănele. Se lasă să se răcească de tot, apoi recipientele se închid ermetic.
Dacă vreți să adăugați ceară, în ziua în care încălziți din nou compoziția, după ce o strecurați, puneți-o pe bain-marie împreună cu ceara. Lăsați-o să se topească de tot, omogenizați, și turnați compoziția în recipiente. Când se va răci se va solidifica.
Alifiile cu ceară rezistă mai bine pe perioada verii.
_____________________________
Sursă: Sănătate cu Maria Treben, Boli de Piele, Bătături/calozități, Editura Gemma, pp. 30-31