ALIFIE pentru DURERI musculare și articulare

Ingredientul-cheie al acestei alifii este piperul cayenne (Capsicum annuum). Se găsește la magazinele naturiste, sub formă de pulbere sau capsule. Este renumit pentru efectele sale analgezice naturale, fiind indicat în felurite tipuri de dureri.

Alifia pe care v-o prezentăm este benefică în dureri articulare și musculare, precum și în crampe menstruale.

Cayenne este o plantă din familia Solanaceae, din care fac parte și alte soiuri de ardei, vinetele, roșiile și cartofii. Toții ardeii au proprietăți terapeutice, însă soiul Cayenne este cel mai puternic:

– stimulente
– astringente
– hemostatice (oprește sângerările interne sau hemoragiile)
– carminative (ajută digestia)
– anti-tumorale
– anti-catarale (elimină excesul de mucus)
– analgezic (calmează durerile)
– antispasmodice (suprimă spasmele musculare)
– antibacteriene
– antibacteriene
– anti-ulceroase
– termogenice (produce căldură)

Cayenne stimulează și crește circulația sângelui, încălzește corpul și extremitățile, combate atacul de cord și accidentul vascular cerebral, întărește inima, susține arterele și vasele de sânge, ajută la reconstrucția structurilor venoase și înlătură plăcile din vene, previne cheagurile de sânge, ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor, reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Acest condiment este recomandat și în diareea asociată cu infecții, în artrită, fibromialgie, dureri musculare și articulare interne și externe, crampe, ulcere, astm, dureri de cap, răceală, gripă, dureri în gât, afecțiuni respiratorii, amigdalită, laringită.

Aplicat pe o tăietură sau o rană care sângerează (în cantități mici), acesta oprește hemoragia în scurt timp.

_____________________________________________________________________________________________________

Alifie pentru dureri – rețetă

Ingrediente

• 60-65 g de cayenne pudră
• 100 g de flori de sunătoare

Preparare

Începeți această rețetă prin a prepara uleiul. Puneți pudra cayenne și florile uscate de sunătoare într-un borcan de 800 de grame și turnați peste ele ulei de măsline, cât să le acopere cu două degete.

Închideți ermetic și lăsați plantele la infuzat 2 săptămâni, pe un pervaz însorit.

Strecurați uleiul. La fiecare cană (240 ml) de ulei, adăugați 30 g de ceară. Topiți ceara la bain-marie și amestecați-o cu uleiul de sunătoare și cayenne.

După ce s-a răcorit puțin, adăugați 40 de picături de ulei esențial (la fiecare 240 ml de ulei. Puteți folosi unul sau mai multe tipuri din uleiurile esențiale din cele de mai jos:

– brad
– pin
– molid argintiu
– imortele
– wintergreen (salcie de himalaya)
– mentă

Amestecați bine și turnați compoziția în cutiuțe de metal sau în borcănele de sticlă. Puneți capacul doar după ce s-a răcit complet și crema s-a solidificat.

Etichetați recipientele cu numele și data preparării produsului.

Atenție, piperul cayenne este puternic, de aceea alifia trebuie folosită în cantități mici. Se ia puțin pe deget și se aplică pe locul dureros. Se masează bine.

_____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Deși cayenne este sigur, poate fi foarte fierbinte și cauza iritații dacă este folosit în cantități mari. Testați unguentul înainte de a-l folosi, pe o porțiune mică de piele (pe cot sau pe antebraț).

Nu este recomandat pentru copiii sub 2 ani, și doar în cantități mici pentru cei mai mari.

După ce folosiți unguentul, spălați-vă bine pe mâini și aveți grijă să nu duceți mâna la ochi, la nas sau la gură, deoarece poate cauza usturime sau iritații.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Annie’s Place, Herb Series: Cayenne (Capsicum species): http://www.anniesplacetolearn.com/blog/healing-benefits-of-cayenne-capsicum

2. Annie’s Place, Pain Salve – Useful for Arthritis and Muscle Pain: http://www.anniesplacetolearn.com/blog/pain-salve-useful-for-arthritis-and-muscle-pain

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.