ALIFIA de TĂTĂNEASĂ repară OASELE rupte, vindecă RĂNI, TĂIETURI, MÂNCĂRIMI, ECZEME, VERGETURI

În acest articol vă prezentăm rețeta unei alifii pe care este bine să o aveți în casă permanent, mai ales dacă aveți copii. Este utilă în tot felul de accidentări și leziuni ale pielii.

Se prepară foarte ușor și are întrebuințări multiple. 

Alifie tătăneasă

Alifie de tătăneasă – rețetă

Ingrediente

• 4 părți de tătăneasă (frunze uscate)
• opțional: 1 parte de rădăcină de tătăneasă
• ulei de măsline
• ceară de albine

Preparare

Rădăcina este opțională, însă unii botaniști susțin că aceasta are efecte terapeutice mult mai puternice decât frunzele. Dacă nu aveți posibilitatea să procurați rădăcină de tătăneasă, frunzele sunt și ele foarte eficiente, proaspete sau uscate. Se găsesc de cumpărat și la magazinele naturiste (planta vrac pentru ceai).

Mai întâi trebuie să preparați uleiul de tătăneasă. Mărunțiți plantele și umpleți cu ele ¾ dintr-un borcan de sticlă. Turnați peste ele ulei de măsline de calitate, astfel încât acesta să fie cu circa 2-5 cm. deasupra materialului vegetal.

Dacă folosiți plante proaspete, lăsați-le să se ofilească, circa 4-8 ore, cât să-și mai lase din umezeală.

Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea 2 săptămâni într-un loc însorit, agitându-l zilnic. În cazul plantelor proaspete, gura borcanului trebuie acoperită cu o pânză de tifon și legată cu elastic pentru a împiedica dezvoltarea mucegaiului.

După cele 2 săptămâni, strecurați uleiul. Peste plantele rămase puteți adăuga din nou ulei, lăsându-le încă 2 săptămâni la infuzat. Acest procedeu se numește dublă infuzare. Rezultă un ulei mai puternic.

Adăugați 10-15 picături de ulei esențial de rozmarin în uleiul de tătăneasă strecurat și amestecați. Acesta acționează ca un conservant natural și ajută la prelungirea valabilității uleiului.

Pentru a prepara alifia, la 1 cană de ulei se folosesc 30 g de ceară. Puneți uleiul la încălzit într-un vas pe bain-marie. Adăugați ceara și amestecați până se topește complet și devine lichidă.

Turnați compoziția fierbinte în recipientele dorite. Pot fi cutiuțe de plastic sau de metal, sau borcănele de sticlă. Așteptați să se răcească de tot, apoi puneți capacele. Etichetați cu numele și data preparării alifiei și păstrați-le în locuri răcoroase.

___________________________________________________________________________________________________

Pentru a fi mai ușor de luat în călătorii și excursii, turnați compoziția și în câteva recipiente pentru balsam de buze. Vor fi foarte ușor de folosit în caz de tăieturi, zgârieturi, răni sau fracturi. Puteți păstra unul în geantă și unul în mașină. Și copii pot avea cu ei un astfel de „balsam” pentru a-l utiliza singuri la nevoie.

Reprezintă totodată o idee bună de cadou, deoarece această alifie este un remediu de prim ajutor foarte util, mai ales pentru familiile cu copii.

___________________________________________________________________________________________________

Pe lângă faptul că ajută la refacerea țesuturilor și a oaselor prin accelerarea procesului de vindecare și stimularea creșterii de noi celule, alifia de tătăneasă este eficientă în arsuri, vânătăi, răni, tăieturi, dureri.

Oprește sângerările cauzate de răni sau leziuni, calmează mâncărimile, ajută în caz de eczeme și previne vergeturile în sarcină.

În tăieturi și zgârieturi, curățați mai întâi zona afectată, apoi aplicați alifia pe rana curată și bandajați dacă este nevoie. 

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Annie’s Place, Comfrey Salve: http://www.anniesplacetolearn.com/blog/comfrey-salve

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.