Cum să prepari în casă o ALIFIE bună la tot felul de răni, tăieturi, urticarie, arsuri

Această alifie conține 3 dintre cele mai bune plante medicinale pentru piele: gălbenele, sunătoare și tătăneasă. Ideal ar fi să le culegeți voi direct, din natură, din locuri curate și nepoluate.

Însă dacă nu aveți această posibilitate, le puteți procura din piață sau de la magazinele naturiste (sub formă de ceai-vrac, nu pliculeț).

Alifie

Botanista Rosemary Gladstar, autoarea acestei rețete, spune că această cremă tratează cu succes orice fel de răni, arsuri și terminații nervoase afectate.

Uleiul de sunătoare este unul din cele mai bune remedii naturale pentru julituri, traumatisme și răniri de tot felul.

Alifie multi-vindecătoare – rețetă

Ingrediente

• 1 parte de flori de gălbenele
• 1 parte de sunătoare (flori și frunze)
• 1 parte de tătăneasă (frunze)

Preparare

Alifiile și unguentele se prepară din plante, ulei vegetal și ceară. Astfel că, înainte de a purcede la prepararea alifiei propriu-zise, trebuie să puneți plantele la infuzat în ulei vegetal.

Umpleți un borcan de sticlă pe un sfert cu plantele listate mai sus și turnați peste ele ulei de măsline, care trebuie să depășească nivelul materialului vegetal cu 3-5 cm.

Închideți ermetic și plasați borcanul într-un loc însorit și călduros. Așteptați ca plantele să se macereze în ulei timp de 2 săptămâni, agitând recipientul zilnic. Strecurați și păstrați uleiul.

La o cană de ulei de plante se adaugă ¼ cană de ceară de albine.

Puneți ceara la topit pe bain-marie (nu trebuie să fiarbă, ci numai să se încălzească bine pentru a deveni lichidă). Adăugați uleiul de plante și amestecați bine.

Verificați soliditatea cremei punând o picătură de amestec pe braț. Așteptați câteva secunde și întindeți-o pe piele. Dacă este prea moale, mai adăugați ceară. Dacă din contră, este prea tare, mai puneți puțin ulei.

Turnați compoziția imediat în cutiuțe de metal sau borcănele de sticlă și lăsați-o să se răcească de tot, apoi puneți capacele. Cel mai bine este să se lase la întărit peste noapte.

Etichetați recipientele cu numele și data preparării alifiei. Rezistă luni sau ani întregi, dacă este păstrată la rece.

Se aplică pe piele de 2-3 ori pe zi și se masează ușor zona afectată.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Rosemary Gladstar, Alifii și Unguente – Cum se prepară o alifie, Plante Medicinale Pentru Boli Comune, Editura Litera, 2016, București, pp. 27, 94

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *