Cum să prepari ULEI de LAVANDĂ pentru uz intern și extern
Dacă ați cules, ați cumpărat sau ați primit de la cineva o cantitate mare de lavandă, și nu știți ce să faceți cu ea, puteți încerca rețetele de mai jos.
Este vorba despre un ulei vegetal (nu volatil) care păstrează calitățile terapeutice ale florilor de levănțică, și care se prepară foarte ușor. Are numeroase întrebuințări, îndeosebi la nivelul pielii.
Ingrediente
• 50 g de pulbere de flori de lavandă
• 1 litru de ulei de floarea-soarelui
Preparare
Pentru a obține pulberea de lavandă trebuie doar să măcinați florile uscate prin râșnița electrică de cafea. Pudra rezultată se pune într-un borcan/sticlă, și peste ea se toarnă uleiul.
Se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc călduros sau însorit, vreme de 3 săptămâni. Se strecoară și se ia câte 1 linguriță pe zi, pe stomacul gol. Poate fi folosit intern în dischinezie biliară și cuperoză.
Extern, poate fi aplicat pe zonele de piele afectate de acnee, eczeme, ulcerații sau cuperoză.
____________________________________________________________________________________________________
Utilizările externe sunt mult mai numeroase în cazul uleiului de lavandă. Pentru a această rețetă, modul de preparare a rețetei diferă puțin de cea prezentată anterior.
Ingrediente
• 1 mână de flori uscate de lavandă
• 1 litru de ulei de măsline
Preparare
Florile se pun într-un borcan cu gura largă, iar peste ele se toarnă uleiul de măsline. Se închide bine și se lasă într-un loc însorit, vreme de 3 zile. După perioada de macerare, uleiul se strecoară și se pun din nou la infuzat alte flori de lavandă, într-o cantitate egală.
Se lasă 3 zile și se filtrează. Se procedează astfel de 3-4 ori pe rând, până când uleiul capătă un parfum mai concentrat.
Se poate folosi ca ulei de masaj pentru durerile reumatice, gută, umflături, luxații, contuzii, lovituri de tendoane, tumefieri cauzate de lovituri, ulcerații, răni, eczeme uscate, afecțiuni alergice, răceală, gripă (se fac frecții cu ulei de lavandă și oțet). Se aplică de 3-4 ori pe zi.
Totodată, în mediul rural, acest ulei se folosește la ungerea lemnului patului pentru îndepărtarea păduchilor, ploșnițelor și a altor insecte dăunătoare.
____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Doxologia, Preparate pe bază de levănțică și indicațiile lor terapeutice: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/preparate-pe-baza-de-levantica-indicatiile-lor-terapeutice
2. Formula As, Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Levănţica (Lavandula officinalis): http://www.formula-as.ro/2014/1122/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-levantica-lavandula-officinalis-17872