Cum să faci UNGUENT de PĂTLAGINĂ – un remediu de PRIM AJUTOR în numeroase afecțiuni

Această plantă extraordinară crește pe toate drumurile. Este un ajutor de nădejde în caz de înțepături sau mușcături de insecte, zgârieturi, lovituri, crăpături, tăieturi, arsuri, ulcer varicos și orice fel de răni.

Din acest motiv, mai este numită „plasturele” naturii.

Alifie Pătlagină

Terapeuta Maria Treben recomandă această plantă inclusiv în tumori și boli canceroase ale glandelor (se aplică sub formă de comprese, din plante proaspete, zdrobite).

Țăranii care cunosc puterea ei vindecătoare o folosesc direct din natură. La cea mai mică rană, aceștia rup o frunză de pătlagină, o fărâmițează sau o zdrobesc cu o piatră sau cu ce au la îndemână, și o aplică pe piele. Sau pur și simplu freacă puțin zona afectată cu terciul zemos.

Pentru a o avea în casă pe tot parcursul anului, putem prepara din frunzele ei o alifie foarte eficientă și ușor de transport în călătorii sau vacanțe.

___________________________________________________________________________________________________

Secretul acestei plante este conținutul de iridoide (aucubină) și apigenină. Aceste substanțe au efecte calmante asupra pielii, datorate acțiunii lor antiinflamatoare.

Un studiu preliminar a arătat că aplicarea externă a unui unguent de pătlagină (10% pătlagină mărunțită într-o bază de vaselină) a ajutat la tratarea a două afecțiuni inflamatorii ale pielii: impetigo și ectimă.

Pătlagina conține de asemenea aglicon și aucubigenină – compuși cu o activitate antimicrobiană, alantoină – care susține procesul de vindecare a pielii, flavonoide antioxidanți, taninuri și mucilagii.

Pentru ce poate fi folosită alifia de pătlagină

Pătlagina are numeroase proprietăți farmacologice: cardiovasculare, hepatoprotectoare, hipoglicemice, antimutagenice, antispasmodice, antihemoragice, antitumorale, antivirale, expectorante, imunomodulatoare și purgative.

Alifia foarte fi utilizată în următoarele situații:

– înțepături de albine sau viespi
– mușcături de păianjeni
– mușcături de țânțari și gândaci
– alergii
– eczeme
– psoriazis
– arsuri solare
– iritații cauzate de scutece

___________________________________________________________________________________________________

Alifie de pătlagină – rețetă

Frunzele de pătlagină se culeg pe timp uscat și însorit. Alegeți doar părțile care sunt sănătoase. Îndepărtați praful de pe ele cu o cârpă uscată sau cu o pensulă. Lăsați-le la uscat până devin casante.

Ingrediente

• 25 g de frunze tocate mărunt
• 360 ml de ulei de măsline
• 1 lingură + 1 linguriță de ceară de albine dată pe răzătoare
• ½ – 1 linguriță de ulei esențial de arbore de ceai (tea tree)

Preparare

Pentru a împiedica râncezirea sau formarea de mucegai, folosiți frunze foarte bine uscate. Borcanul în care depozitați alifia trebuie să fie de asemenea bine uscat.

Frunzele uscate se macină cu ajutorul robotului sau se fărâmițează între degete. Puneți-le apoi într-un borcan de sticlă și acoperiți-le complet cu ulei de măsline.

Următorul pas este să fierbeți acest amestec la foc mic, folosind un aparat Crock pot. Puneți un prosop pe fundul vasului și așezați borcanul în el. Turnați suficientă apă cât să acopere jumătate din borcan. Dați focul la mic și lăsați să fiarbă 12-14 de ore.

Strecurați uleiul printr-o pânză deasă de tifon și lăsați-l în repaus câteva ore.

Dați ceara de albine pe răzătoare și topiți-o la bain-marie. După ce a devenit lichidă, adăugați uleiul strecurat. Turnați-l cu grijă, fără să adăugați și partea de dedesubt care poate conține puțină apă de la frunze.

Amestecați până la omogenizare. După ce compoziția s-a răcorit puțin, adăugați uleiul esențial și amestecați.

Turnați compoziția într-un recipient curat și uscat (borcănel de sticlă, cutie de plastic). După ce se răcește complet va deveni fermă, ca o alifie. Se închide cu capacul și se păstrează la rece.

___________________________________________________________________________________________________

Dacă nu aveți în casă un aparat cu gătire lentă (Crock Pot), alegeți varianta macerării naturale.

Puneți frunzele mărunțite de pătlagină în borcan. Umpleți-l cu ulei până la gură și închideți-l ermetic. Lăsați-l să stea circa 4-6 săptămâni la temperatura camerei.

După trecerea perioadei de macerare, strecurați uleiul și continuați după metoda de mai sus.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mommy potamus, Plantain Salve Recipe: https://www.mommypotamus.com/plantain-salve-recipe/

2. A Viljoen, Mncwangi and I Vermaak, Anti-Inflammatory Iridoids of Botanical Origin, Curr Med Chem. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3873812/

3. Mdidea, Phytochemicals and Constituents of Plantain: https://www.mdidea.com/products/new/new01406.html

4. Maria Treben, Pătlagina-Îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.