Sirop de Soc şi Dulceaţă de Soc – Rețete
Socul a devenit un ingredient foarte popular pentru noi românii. De la soc se pot folosi florile, dar şi fructele. Siropul de soc e o băutură minunată pe care o poţi prepara vara când socul e în floare, şi pe care o poţi bea tot anul. Întrucât sezonul socului este atât de efemer, ideea de a pregăti o băutură de soc sau o dulceaţă din fructe de soc care să reziste până la iarnă este extrem de ingenioasă.
Comparativ cu socata, siropul de soc este mai trainic şi de aceea se va ambala special pentru a trece testul timpului. Pentru zilele de vară, siropul de soc de hidratant şi răcoritor, iar pentru perioada de iarnă, un deliciu parfumat care aminteşte de mireasma verii.
Cuprins
Sirop de soc – rețetă
Ingrediente sirop de soc
• 40-45 flori de soc
• 5 lămâii medii
• 2 litri de apă
• 2 kg de zahăr
Preparare sirop de soc
Se spală florile de soc de în apă rece de insecte şi alte impurităţi, şi se scutură.
– Se pune zahărul cu apa la fiert într-o cratiţă mare de 4-5 litri
– Se lasă pe foc până când zahărul se topeşte (nu trebuie să fiarbă), apoi se dă deoparte
– Se storce zeama de la toate lămâile siropul de apă şi zahăr din cratiţă
– Se adaugă şi coaja felii de la 2 lămâi
– Când siropul e călduţ, se adaugă şi florile de soc
– Se acoperă cratiţa cu capac şi se dă la frigider pentru a se macera timp de 4 zile
– În a 5-a zi se filtrează siropul în sticle cu capac sterilizate
– Pentru iarnă, siropul de soc se păstrează în cel mai răcoros loc din casă, cum este cămara sau debaraua
– Când se serveşte, siropul de soc se poate dilua cu apă plată sau minerală, cu frunze de mentă sau cuburi de gheaţă
Dulceaţă din fructe de soc – rețetă
Ingrediente dulceaţă de soc
• un kg de fructe de soc
• un kg de zahăr
• o lămâie
• esenţă de vanilie
Preparare dulceaţă de soc
– Se rup bobiţele de soc de pe ciorchine şi se spală în câteva ape, folosind o strecurătoare
– Într-un bol mare, se aşează fructele de soc şi zahărul în straturi alternative
– La urmă se adaugă şi zeama stoarsă de la lămâie
– Bolul se lasă peste noapte la macerat într-un loc răcoros şi întunecos
– A doua zi se pune dulceaţa la fiert
– Se fierbe 10 minute la foc mic, apoi când zahărul s-a topit, se dă flacăra mai mare
– Se pune şi esenţa de vanilie şi se lasă la fiert 20-30 de minute
– Dulceaţa nu trebuie amestecată cât fierbe, nici nu se ia spuma
– În schimb, se va agita cratiţa din când în când de mânere
– Între timp se pregătesc borcanele, se spală şi se dau la cuptor pentru a se usca
– Când e gata dulceaţa de soc, se toarnă în borcane şi se lasă un pic aşa
– Când dulceaţa a prins o pojghiţă la suprafaţă, se pun capacele şi se sigilează bine
Dulceaţa de soc se serveşte cu mare poftă!
Siropul l-am facut,astept fructele pentru dulceata.
Se poate face f. bine dulceata de fructe de soc fara zahar.Adevarat ca dureaza mai mult fierberea dar e grozava si nici nu a fermentat.
eu stiam ca fructele sunt toxice!parinti nu ne lasau sa ne atingem de ele cand eram mici!