Salată de SFECLĂ cu efecte anti-îmbătrânire

Studiile științifice au arătat că sfecla roșie este o sursă excepțională de compuși care susțin sănătatea și longevitatea. Încă din vechime este folosită ca tonic și medicament pentru o serie de afecțiuni.

Beneficiile sale se datorează bogăției de antioxidanți pe care îi conține. Cercetările pe animale și pe oameni au demonstrat proprietățile sale antiinflamatoare și vaso-protectoare și eficiența sa în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Salată de Sfeclă și Morcov

Salată de Sfeclă și Morcov

Sfecla roșie reduce presiunea arterială, atenuează inflamațiile, combate stresul oxidativ, reface hemodinamica cerebrovasculară, tratează anemia și îmbunătățește performanța atletică.

Betalainele sunt cei mai importanți compuși din sfeclă. Betanina și vulgaxantina sunt cei mai studiați, datorită proprietăților antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare.

Sfecla roșie mai conține doi antioxidanți importanți pentru vedere: luteină și zeaxantină. Aceste carotenoide protejează retina și macula previn bolile oculare asociate cu vârsta.

Salată anti-îmbătrânire din sfeclă

Dacă vom asocia sfecla cu morcovul într-o salată de crudități, beneficiile pentru vedere vor fi și mai mari. Pentru a spori acțiunea antioxidantă și anti-îmbătrânitoare, putem adăuga și alte ingrediente, precum varză roșie, pătrunjel verde, măr, țelină, nuci și semințe. Cantitățile ajung pentru 2-4 porții de salată. Ajustați ingredientele după preferință.

Ingrediente

• 2 sfecle medii
• 4-5 morcovi potriviți
• 1 măr
• 3 linguri de stafide
• 2 linguri de nuci zdrobite
• 2 căței de usturoi
• 3 linguri de oțet balsamic
• 3 linguri de ulei
• 1 lingură de miere
• sare și piper după gust

Preparare

Curățați sfeclele și morcovii și dați-le pe răzătoare într-un bol. Dacă găsiți sfeclă cu frunze, folosiți și frunzele (în cazul în care acestea sunt tinere), deoarece sunt foarte bogate în nutrienți.

Curățați mărul, tăiați-l cubulețe și adăugați-l în salată. Adăugați nucile, stafidele și amestecați.

Într-un bol separat, preparați dressingul amestecând uleiul cu oțetul, usturoiul zdrobit și mierea. Turnați sosul obținut peste salată și amestecați.

Indicații terapeutice

Sfecla regenerează ficatul și celulele afectate, ajută la tratarea bolilor de ficat, afecțiunilor pielii și a constipației. Îmbunătățește calitatea sângelui, ajută la curățarea corpului de toxine și atenuează efectele fumatului.

– hipertensiune arterială
– colesterol și trigliceride mari
– ateroscleroză
– hepatită, ficat gras, ciroză
– cancer, leucemie, tumori
– reumatism, gută
– radiații
– răceală, gripă, bronșită, pneumonie

Surse articol:
1. http://www.naturalwisdom.co.uk/category-s/1898.htm
2. http://www.alternativemedica.com/2013/03/beet-as-natural-remedy-against-aging.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.