SFECLĂ cu sos de IAURT și USTUROI – o rețetă inedită
Această rețetă, gata în 20 de minute, este recomandată de expertul George Mateljan, cunoscut în toată lumea pentru sfaturile sale de mare preț în gătirea și consumarea legumelor într-o formă cât mai nutritivă și gustoasă.
Rețetele sale sunt simple și pline de savoare. Pot fi preparate chiar și de cei mai puțin iscusiți în arta gătitului. Sunt ideale pentru familiile care urmează o alimentație cât mai naturală.
Una din cele mai sănătoase legume pe care trebuie să o includem mai des în alimentația noastră este sfecla roșie. Deși efectele terapeutice sunt mai mari când aceasta este consumată în stare crudă, sub formă de salată sau suc, nu toată lumea poate digera cruditățile fără probleme.
Un mod sănătos de a găti sfecla roșie (dar și alte legume) este la aburi. De aceea este bine ca toți să avem în casă un multicooker sau un steamer (aparat de gătit cu aburi). Astfel veți obține legume fragede în câteva minute.
Este considerat cel mai sănătos mod de a găti legumele și chiar carnea slabă. Această metodă de preparare termică este mult superioară fierberii directe în apă deoarece păstrează aproape intact conținutul de vitamine, minerale și antioxidanți din alimente.
Dacă nu aveți un astfel de aparat în casă, se poate improviza un sistem de bain-marie dintr-o cratiță și o sită care se potrivesc la fix. În cratiță se pune puțină apă. Peste ea se așază o sită care se potrivește ca dimensiuni, dar care nu atinge apa din cratiță. În sită se pun legumele, apoi se acoperă cu un capac.
Sfeclă la aburi cu sos de iaurt – rețetă
Ingrediente
• 4 sfecle mici
• 125 g de iaurt
• 3 căței de usturoi
• 1 lingură de muștar
• 1 linguriță de suc de lămâie
• 2 linguri de semințe de floarea-soarelui măcinate
• 2 linguri de ulei de măsline
• sare și piper după gust
Preparare
Turnați apă în partea de jos a steamer-ului, acoperind cam 5 cm. Puneți vasul de pe foc, și până când apa ajunge la punctul de fierbere, pregătiți legumele.
Spălați sfeclele bine. Dacă sunt dintr-o sursă bio, nu le mai curățați de coajă. Aceasta conține în mod natural foarte mulți nutrienți, și în timpul gătirii ei se vor impregna în carnea sfeclei.
Tăiați sfeclele rondele dacă sunt foarte mici, sau sferturi, pentru a se găti mai repede. Puneți-le în partea de sus a steamer-ului și lăsați-le circa un sfert de oră. Sunt gata când furculița pătrunde ușor în ele.
În timp ce sfecla se gătește, pregătiți sosul. Zdrobiți usturoiul și lăsați-l să stea 5 minute, pentru a permite compușilor terapeutici să fie eliberați. Amestecați într-un vas iaurtul cu muștarul, uleiul, sucul de lămâie, miezul de floarea-soarelui măcinat și usturoiul zdrobit.
Dacă aveți un blender, pasați toate aceste ingrediente, pentru a obține un sos mai fin. În acest caz, adăugați uleiul în timp ce mixați. Lăsați apoi sosul la rece pentru a se întări puțin.
Curățați bucățile de sfeclă de coajă și tăiați-le cubulețe. Așezați-le în farfuriile de servit, turnând sosul pe deasupra. Decorați cu frunzulițe de pătrunjel sau mărar verde.
Din ingredientele folosite ies circa 2-4 porții. Această mâncare este bogată în acid folic (vitamina B9), mangan și fibre.
O altă variantă ar fi să coaceți sfecla în cuptor și să o tăiați cubulețe, apoi să o acoperiți cu sosul de iaurt. Este mult mai gustoasă, dar durează mai mult până se pătrunde.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=recipe&dbid=327