Ați mâncat vreodată prune MURATE? Încercați această rețetă!

Fructele murate sunt un deliciu pentru cei care iubesc preparatele dulci-acrișoare. Prunele murate seamănă la gust puțin cu gogoșarii. Cu cât sunt mai dulci fructele când le puneți la murat, cu atât mai dulce va ieși produsul final.

La fel de gustoase sunt și merele murate. Trebuie să încercați aceste rețete, mai ales că prunele și merele se găsesc din abundență în sezonul vară-toamnă.

Prune Murate

Prune Murate

Prune murate – rețetă

Ingrediente

• 3 kg de prune
• 400 ml de oțet
• 400 g de zahăr sau fructoză
• 1 litru de apă
• 1 lingură de sare grunjoasă
• 1 linguriță de scorțișoară
• 2 cuișoare
• boabe de muștar
• piper negru
• ienibahar, coriandru, mărar uscat 

Preparare

Alegeți un soi de prune dulci și ferme, pentru a scoate sâmburii mai ușor. Spălați-le, desfaceți-le în două și scoateți sâmburii. Puneți jumătățile de prune în borcane de sticlă de 400 ml.

Puneți apa la fiert cu oțetul și zahărul, adăugând și sarea, boabele de muștar, piperul, cuișoarele și celelalte condimente, dacă folosiți. După ce zahărul s-a topit și lichidul fierbe bine, adăugați și scorțișoara și mai lăsați să clocotească un minut, apoi luați vasul de pe foc.

Turnați soluția obținută peste prunele din borcanele așezate pe un suport de metal. Puneți capacele deasupra, fără să le înfiletați, pentru a lăsa saramura să fermenteze în voie. După câteva zile, când procesul de fermentare s-a liniștit, puneți capacele de-a binelea și păstrați borcanele la rece.

O altă variantă ar fi să capsați capacele la borcane după ce ați turnat apa fierbinte, și să le fierbeți 20 de minute, după care să le lăsați la răcit.

Prunele se murează în aproape o lună de zile.

Dacă vreți să folosiți mai puțin oțet, puneți câte 1 aspirină în fiecare borcan, și folosiți doar 300 ml de oțet.

O altă rețetă cu prune, cu tot cu sâmburi:

Spălați ½ kg de prune și înțepați fiecare fruct din loc în loc. Împărțiți fructele în borcane de sticlă. Fierbeți 250 ml de apă cu 80 ml de oțet balsamic, 130 g de zahăr, 80 ml de oțet de vin roșu, câteva rondele de rădăcină de ghimbir și 2 steluțe de anason. Lăsați la fiert un sfert de oră, apoi turnați soluția peste prune. După ce s-a răcit, puneți capacele și păstrați borcanele la rece.

Citiți despre beneficiile prunelor

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.