ȚELINĂ la cuptor cu MORCOV și ROZMARIN – o mâncare gustoasă, care reduce colesterolul și glicemia

Am găsit această rețetă pe site-ul diabeticlivingonline.com, la secțiunea rețete recomandate pentru persoanele care au glicemia mare sau suferă deja de diabet.

Studiile au arătat de altfel că țelina și rozmarinul sunt două din cele mai bune alimente pentru scăderea grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride).

Țelină la Cuptor cu Rozmarin

Țelină la Cuptor cu Rozmarin

Rozmarinul conține compuși cu un potențial terapeutic important în tratarea și prevenirea unei game variate de boli: diabet zaharat, ateroscleroză, ischemie cardiacă, boli inflamatorii, hepatotoxicitate, cataractă, ulcer peptic și astm bronșic.

Morcovii sunt foarte bogați în antioxidanți care protejează sistemul cardiovascular, în special beta-caroten, alfa-caroten și luteină. Potrivit studiilor, persoanele care consumă regulat morcov au un risc mai mic de accident vascular cerebral și alte boli de inimă.

Fibrele pe care le conțin se leagă de acizii biliari și ajută la reducerea nivelului colesterolului.

Carotenoidele și vitamina A din morcovi protejează vederea de retinopatia diabetică și vasele de sânge din ochi la persoanele cu diabet.

Țelină la cuptor cu morcov și rozmarin – rețetă

Ingrediente

• 2 țeline medii
• 2-3 morcovi
• 3 linguri de ulei de măsline
• ½ linguriță de sare
• 2 lingurițe de rozmarin verde sau ½ linguriță de rozmarin uscat

Preparare

Înainte de toate, aprindeți cuptorul la 165 de grade Celsius. Curățați rădăcinile de țelină de coajă, tăiați-le sferturi sau cubulețe și spălați-le. Spălați-le bine și puneți-le într-un bol încăpător. Adăugați 2 linguri de ulei de măsline, ¼ linguriță de sare și 1 linguriță de rozmarin verde mărunțit sau măcinat (dacă este uscat). Amestecați până când țelina se pătrunde bine de ulei și condimente.

Puneți legumele într-un bol încăpător. Adăugați uleiul de măsline, sarea și rozmarinul verde mărunțit sau măcinat (dacă este uscat). Amestecați cu mâinile curate, pentru ca legumele să se condimenteze bine.

Puneți bucățile de țelină într-o tavă de cuptor și lăsați-le să se coacă aproximativ 15 minute.

Între timp, curățați morcovii, spălați-i și tăiați-i pe lungime, apoi în două. Sau puteți folosi morcovi mici întregi. Puneți-i în același bol, și condimentați-i cu restul de rozmarin, sare și ulei de măsline. Amestecați până se combină.

Scoateți tava din cuptor după 15 minute și adăugați morcovii peste țelină. Introduceți din nou tava în cuptor și lăsați legumele să se coacă pentru aproximativ o oră, o oră și jumătate, sau până când sunt suficient de moi încât furculița să pătrundă ușor prin ele. Le puteți lăsa să se rumenească ușor pe deasupra.

Serviți această mâncare caldă. Legumele coapte sunt foarte gustoase, și extrem de aromate.

__________________________________________________________________________________________

Surse articol:

http://www.livestrong.com/article/471983-celery-and-cholesterol/
http://www.livestrong.com/article/402490-list-of-the-right-vegetables-for-diabetes/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=21
http://jjbs.hu.edu.jo/files/v4n4/Paper%20Number%202.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. buna sanatoasa .dar daca stomacu nu e obisnuit a lucra la ceva nou .. greu pt el ..e dat peste cap … cu greata si greu la stomac
    .chiar daca stim ca ce am dat e usor … .. organismul de regula cere singur ce i trebue .. ce poate duce .. simplu .prin pofte .

  2. Sunt sigur ca-i foarte buna langa niste carnati de mistret sau langa o fleica de vitel….Merg si niste muraturi si un vin sec……

  3. TELINA SI MORCOVUL FIERTE , NU REDUC GLICEMIA CI SE TRANSFORMA-N ZAHAR, CHIAR DACA SUNT FACUTE LA CUPTOR. ACESTE LEGUME SUNT BUNE , DAR CRUDE!

  4. Depinde de unde vin poftele.Uneori poftele sunt rezultatul unor toxine care vor sa supravietuiasca.E cam periculos sa te ghidezi dupa pofte.Exista pericolul unei alimentatii dezechilibrate

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]