Supă de SFECLĂ rusească – o delicatesă
Această supă de sfeclă se numește Holodnik, și este o rețetă rusească, foarte populară și gustoasă. Există mai multe versiuni. De pildă, pentru anotimpul cald, această supă se prepară cu iaurt în loc de apă (circa 1 litru), și se servește rece, pentru a face față temperaturilor ridicate.
Noi am ales o variantă cu ouă fierte și castraveți, care este la fel de delicioasă. Și această variantă se poate consuma rece.
Supă de sfeclă rusească – rețetă
Ingrediente
• 2 sfecle medii sau 1 mare
• 4 castraveți
• 6 ouă
• 2 linguri de suc de lămâie
• 1 ½ litri de apă
• mirodenii: mărar, pătrunjel etc
• opțional: smântână pentru garnisit
Preparare
Aprindeți cuptorul. Până se încinge bine, spălați sfeclele, tăiați-i capătul (ca un capac), ungeți-le cu puțin ulei și sare. Înfășurați-le în folie de aluminiu și coaceți-le într-o tavă la cuptor circa 30-60 de minute. Verificați-le dacă sunt suficient de moi cu o furculiță (trebuie să pătrundă prin ele).
Dacă nu vreți să folosiți aluminiu, coaceți sfeclele ca atare. O altă variantă este să le fierbeți în apă, în coajă, însă nu vor mai fi la fel de gustoase. Prin coacere, atât aroma lor dulce, cât și culoarea devin mai intense. În plus, nu se pierd nutrienții.
Curățați-le cât sunt calde, pentru a fi mai ușor. Dați-le apoi pe răzătoare.
Puneți sfecla rasă într-o cratiță cu apă pe foc. Adăugați puțină sare și sucul de lămâie (acesta va ajuta la menținerea culorii, și va da supei o aromă deosebită). După ce dă în clocot, lăsați supa să se răcească.
Fierbeți ouăle tari, apoi tăiați-le cubulețe. Tăiați și castraveții la fel. Adăugați ouăle și castraveții în supă. Rușii obișnuiesc să servească această supă de sfeclă cu smântână (câte 1 lingură la fiecare bol).
Despre virtuțile terapeutice extraordinare ale sfeclei roșii, demonstrate științific, puteți citi în acest articol.
Toate mîncărurile ruseşti sunt delicatese. De piroşti aţi auzit ?