PÂINE naturală, fără coacere, din SEMINȚE și LEGUME – rețeta dnei Elena Niță Ibrian
Această pâine naturală, obținută fără coacere, este inspirată din bucătăria fără foc a doamnei Elena Niță Ibrian, renumită pentru rețele sale de hrană vie.
Adepții alimentației sănătoase vor aprecia cu siguranță această rețetă, dat fiind calitatea îndoielnică a sortimentelor de pâine din comerț. Nu aveți nevoie de ustensile sofisticate și moderne pentru a prepara această pâine naturală, precum un robot performant sau un deshidrator. Vara este mai ușor, deoarece pâinea se usucă la soare.
Pâine crudă – rețetă
Ingredientele sunt simple și minime. Aveți nevoie de cereale, semințe și legume, tot ce poate fi mai nutritiv și natural. Puteți face diferite combinații.
Ingrediente
• 1 kg de hrișcă, mei sau secară
• 100 g de semințe de in
• 100 g de semințe de cânepă
• legume: morcov, ardei gras, roșii, ceapă, usturoi
• mirodenii: sare, cimbru, pătrunjel, mărar, oregano etc
Preparare
Puteți folosi și alte tipuri de semințe la această pâine, precum semințe de floarea-soarelui, semințe de susan sau semințe de dovleac. Semințele de in sunt obligatorii, deoarece ajută la închegarea și legarea aluatului.
Cerealele și semințele trebuie transformate într-o pulbere fină, ca o făină. Puteți folosi în acest sens o râșniță electrică de cafea, o râșniță manuală, sau o moară de măcinat cereale. Puteți lăsa semințele de cânepă întregi, dacă doriți să obțineți o pâine mai texturată și crocantă. Dacă nu aveți cu ce măcina cerealele în casă, cumpărați direct făină de hrișcă sau mei de la magazinele naturiste.
Curățați și spălați legumele. După ce s-au uscat, tocați legumele mărunt și mixați-le cu ajutorul unui blender vertical (manual) sau dați-le prin mașina de tocat.
Într-un bol încăpător, amestecați făina obținută din cerealele și semințele măcinate cu pasta moale de legume. Trebuie să obțineți un aluat tare. Cu cât mai vârtos este, cu atât mai repede se va usca.
Puneți compoziția pe o suprafață întinsă (o tavă, un fund de lemn, o masă), tapetată cu hârtie de copt, și tipăriți-o cu dosul unei linguri sau cu o spatulă. Tăiați foaia de aluat pătrățele sau romburi și lăsați-o să se usuce pe balcon sau afară, în lumina soarelui. Se vor usca și dacă nu este soare afară. Întoarceți bucățile de pâine pe cealaltă parte când s-au uscat, îndepărtând hârtia de copt de dedesubt.
În locul legumelor mixate puteți folosi suc de morcov, suc de roșii sau bulion.
Aceste bucățele de pâine crocante merge foarte bine cu salate, cu supe-cremă, cu unt, cu pastă de pește, pate sau alte preparate. Sunt foarte bune și simple, ca atare. Pot înlocui ronțăielile nesănătoase din magazine, care conțin multă sare și zahăr.
Păstrați pâinicile în pungi de hârtie, în bucătărie. Rezistă foarte bine luni întregi, ca și crutoanele.
Uscarea in cuptor la foc mic se poate ?
NU !!!!!!!!!
La 40 de grade
reteta este gresità ….. pîne din cereale sunt pîinitele cum se face pe la mînàstiri … este ca un ritual ..cerealele tre. tinute în apa vre o 3 zile ca cerealele sà se activeze si schimbati apa 3 x / zi dupà aia le punteti în germoar 3 zile si clàtit cu apa de 3 /4 X / zi ca sà iasà germenii este o etapà ff importantà deci un pic si nu ca sà iasà frunzulite cà atunci e prea tîrziu ( si dacà a iesit frunzulitele puteti sà le serviti în salate ) cu cerealele care au iesit germenii le puneti într un blender / mixer cu ràdàcinoase si pentru biscuiti dulci cu toate fructele uscate ce aveti pus în camara culese din gràdina ta + miere + cacao BIO +o mînà de foi de mentà uscate si fàcute pudrà , nucà de cocos datà pe ràzàtoarea micà +++ si acum iarna le puneti pe o foaie ce copt faceti formele fine de 3 mm . si le làsati sà se dezhidrateze pe calorifer 2 zile ……….. eu fac reteta asta de cîte va luni si và spun sincer dimineata mànînc 2 pîiniti cu miere si un suc de fructe presate ( 3 mere , 1 buchet de mentà 1 felie de gengembre ,1 morcov …mmmm un deliciu nu mai mie foame toatà ziua iar pe la ora 17h îmi fac o salatà de ràdàcinoase pe ràzàtoare 1 morcov 1/2 màr + 1 felie mare de telinà cu un fir de sare+ulei si ++++ de retete raw-vegan …………….
Atunci acceptati ideea ca totusi reteta nu e gresita, doar ca e….un alt ritual !
cerealele uscate si transformate în fàinà …. pentru organism sunt toxice …. pentru ca organismul sà ia tot ce este bun si viu toate cerealele tre. sà treacà prin procesul de germinatie .
In primul rand nu e gresita reteta..este un alt ritual etc..
Legat de uscarea boabelor cum ca faina ar fi toxica unde scrie si cine a descoperit asa ceva?dati aici va rog si ecplicatii pt ca vreau detalii.
Sunteti ft draguti toti care ati scris catr ceva.reteta de mai dus din articol este minunata si ft rapida desi stiu ca germenii sunt mult mai oretiosi .in cazul germenilor nu toate semintele germineaza deotata in acelasi timp.cum se procedeaza se pune fiecare seminta la germinat singura sau amestecate ? In cazul cs nu germineaza toate deodata nu am rezolvat probl.in intregime.
Bună reteta