Salată de SFECLĂ cu FASOLE și prune uscate
În anotimpul rece este bine să mâncăm cât mai multă sfeclă roșie. Această rădăcinoasă ne oferă doze generoase de fier, vitamina C, calciu, mangan, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu, fosfor, mangan și multe vitamine din complexul B.
Sfecla roșie combate inflamațiile, hipertensiunea arterială și diabetul. Crește rezistența fizică la efort, ajută la o mai bună oxigenare a sângelui și a creierului, previne constipația și anemia.
Știm că sfecla roșie face o pereche foarte bună cu fasolea boabe, deoarece folosim această combinație mai des la ciorbe și borș. Este la fel de potrivită și pentru o salată vegetală, sățioasă și gustoasă. Prunele uscate fac această rețetă mult mai atractivă.
Salată de sfeclă, fasole și prune – rețetă
Ingrediente
• 3 sfecle potrivite
• 200 g de fasole boabe
• 100 g de prune uscate
• 2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei
• ½ linguriță de sare
Preparare
Folosiți un tip de fasole cu bobul mare. Poate fi albă, roșie sau maro. Dacă folosiți fasole uscată, cu o seară înainte de a prepara salata, puneți-o la înmuiat într-un bol cu apă și lăsați-le până a doua zi. Astfel va fierbe mult mai ușor.
Puneți boabele la fiert în apă cu sare. De regulă se pune o cantitate triplă de apă în raport cu cantitatea de fasole. Adăugați și condimente, dacă doriți.
Între timp, spălați sfeclele roșii și puneți-le la fiert cu tot cu coajă într-un ceaun sau într-o cratiță mare. Sunt gata când furculița pătrunde în ele cu ușurință. Dacă vreți ca salata să fie și mai gustoasă și mai bogată în vitamine și minerale, coaceți sfecla în cuptor. Prin coacere se păstrează mult mai bine nutrienții.
După ce s-a răcorit puțin, curățați sfeclele de coajă. Le puteți rade apoi pe răzătoare sau toca cubulețe. Procedați după bunul plac.
Scoateți sâmburii de la prunele uscate și tăiați-le felii sau bucăți potrivite.
Amestecați apoi toate ingredientele într-un bol încăpător: sfecla roșie, boabele de fasole, prunele și usturoiul zdrobit. Adăugați uleiul, sarea și alte condimente preferate. Gustați de sare. Amestecați totul cu mare grijă, pentru a nu zdrobi boabele de fasole moi.
Această salată este atât de gustoasă încât poate fi servită ca atare, ca fel principal. Este binevenită mai ales într-o zi de post. Este bună și caldă și rece.
Puteți renunța la usturoi dacă vreți.