Borșul de SFECLĂ – cel mai eficient remediu pentru curățarea FICATULUI

Borșul de sfeclă, asezonat cu multe alte legume sănătoase, este un adevărat tonic pentru sănătate. Organele care resimt din plin beneficiile sfeclei roșii sunt ficatul și bila.

Din cauza consumului excesiv de medicamente și alimente ultra-procesate, tot mai multe persoane au ficatul congestionat și suferă de calculi biliari. Ficatul și vezica biliară sunt strâns legate. Congestia afectează căile detoxifiante ale ficatul, și determină formarea de pietricele, care pot bloca ductul biliar și fluxul biliar.

Borș de Sfeclă Pentru Ficat

Borș de Sfeclă Pentru Ficat

Sfecla are o forță extraordinară de a pune în mișcare ficatul și de a expulza pietrele și alte reziduuri din canalele biliare. Este cel mai bun aliment pentru restaurarea funcției ficatului.

Borș de sfeclă pentru ficat – rețetă

Sucul de sfeclă este foarte concentrat, și poate fi o metodă prea intensă de detoxifiere pentru unele persoane. De aceea recomandăm borșul de sfeclă, care, consumat cu regularitate, poate ajuta la curățarea unui ficat congestionat, încărcat de toxine și chimicalele.

Vă prezentăm o rețetă simplă de borș de sfeclă, ușor de preparat și de începători. Adăugați sau renunțați la unele ingrediente, în funcție de preferință.

Ingrediente

• 2 sfecle roșii
• 4 morcovi
• 1 sfert de varză roșie
• 1 cartof
• 2 cepe
• 2 căței de usturoi
2 linguri de ulei
• 400 ml de borș crud de tărâțe (sau 3 linguri de oțet de mere)
• sare, piper negru după gust
• mărar, pătrunjel

Preparare

Tăiați cepele, cartoful, morcovii, sfeclele și varza fin sau dați-le pe răzătoare, și puneți-le într-o cratiță mare, de borș. Turnați apă, de două ori înălțimea ingredientelor din oală. Puneți vasul pe foc, acoperiți-l cu un capac, și lăsați legumele să fiarbă la foc potrivit, circa o oră sau mai mult. Adăugați spre sfârșit uleiul, oțetul, sarea, piperul și verdețurile, după gust.

Per ansamblu, sfecla este un aliment extrem de hrănitor și sănătos. Conține multe fibre, potasiu, magneziu, fier, biotină și unele vitamine B. Este de asemenea bogată în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care previn degenerescența maculară și afectarea vederii.

– are beneficii pentru sistemul reproductiv feminin (datorită conținutului de acid folic)
– sucul de sfeclă este alcalin în natură, și ajută la reducerea acidozei
– ajută la curățarea sângelui
– ajută la construirea de celulele roșii de sânge și la tratarea anemiei
– are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene (datorită betalainei)

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

17 comentarii

  1. chiar azi am sa fac !!!arata bestial !!

  2. Contraindicata diabeticilor.

  3. Este foarte bun in general pentru imunitate si plămani. Nu aveţi ce perde dacă-l folosiţi!

  4. Eficient sau nu, ştiu doar că e delicios şi pentru mine are gust de copilărie. Bunica din Bucovina gătea aşa ceva şi mult timp n-am ştiu de unde aroma acelui borş. 🙂

  5. Il voi face urgent si va sfatuiesc sa procedati la fel.

  6. De ce se spune”borș cu…?Stiu ca in limba rusa borș înseamnă ciorba.Cum se spune:”borș de sfecla” sau”borș cu sfecla”?Sunt nedumerit!

    • Ciorba se face cu zarzavatul tocat dar fara ingredientul numit bors,iar borsul se face tot cu zarzavaturile tocate dar se adauga bors,adica acel lichid facut din tarate , drojdie ,leustean…(.se cheama hushti) Iar borsul de sfecla nu cu sfecla este procesat tot ca borsul din tarate dar probabil-la noi in Dobrogea nu se prea foloseste- se pune sfecla la fermentat.

    • Mulțumesc,am înțeles.Deci ciorba in care se adaugă borșul,se numește borș!

  7. acrita ciorba cu zeama de varza.

  8. De ce e contraindicata pt diabetici ?

  9. sfecla se pune prima la fiert deoarece fierbe mult mai greu apoi punem si celelalte legume in functie de cum fierb de repede

  10. Sfecla se fierbe in borș după ce a fost data prin răzătoare, apoi se pune peste supa de legume.

  11. Dau sfecla cruda pe razatoare,o pun intr o strecuratoare si torn peste ea zeama fierbinte in care fierb carnea(afumatura)…in zeama scursa pun sare dupa gust si otet…sfecla o pun la fiert in oala cu ciorba iar zeama o adaug la sfarsit si mai dau 1-2 clocote.Asa se pastreaza culoarea dar si gustul de sfecla..

  12. Uta-Burcea Dumitru

    Sfecla rosie se consuma, pentru vitaminele si mineralele ce le contine, nu pentru culoare. Se da apa in clocot si apoi se pun legumele. Se asteapta sa dea din nou in clocot, se lasa 4-6 minute, sa clocoteasca cu capacu pus, se stinge focl si se lasa acoperit aproximativ 1 ora. Asa nu se distrug legumele si raman si vitaminele cu mineralele. Mancarea se fierbea cu orele atunci cand se gatea in oale de ceramica,in fata focului, si nu pe foc!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.