Rădăcinoase la cuptor – delicatese de toamnă

Toamna ne servește cu rădăcinoase pline de minerale și antioxidanți, pe care le putem ronțăi ca atare, sau prepara într-un mod gustos și sănătos. Un mod simplu de a ne bucura de aroma, culoarea și beneficiile lor este coacerea acestora în cuptor. Vă prezentăm în acest sens o rețetă cât se poate de simplă, cu un aspect exotic deosebit.

Putem folosi orice fel de rădăcini dorim. Paleta este foarte largă: sfeclă, țelină, păstârnac, morcov, rădăcină de pătrunjel etc.

Rădăcinoase la Cuptor

Rădăcinoase la Cuptor

Rădăcini coapte la cuptor – rețetă

După ce veți gust din aceste delicatese vegetale, nici nu veți mai simți nevoia de carne. Coacerea lor în cuptor le amplifică aroma și le dă o textură fragedă călduroasă, potrivită cu zilele reci de toamnă sau iarnă.

Nu vă sfiiți să adăugați și câteva fructe, pentru mai multă aromă și textură: mere, gutui, nuci, semințe etc.

Ingrediente

• 5 sfecle roșii
• 1 țelină
• 2 morcovi
• 2 cartofi
• 1 rădăcină de păstârnac
• 1 rădăcină de pătrunjel
• 1 ceapă
• 2-3 căței de usturoi
• 2 linguri de oțet
• 1 lingură de miere
• sare și piper după gust
• cimbru, rozmarin

Pregătirea legumelor

Bucătarii cu experiență știu că cele mai gustoase legume sunt cele de dimensiuni mici. Când mergeți la piață, alegeți sfecle mici, sunt mult mai dulci. Același lucru este valabil și pentru morcovi.

Curățați legumele de coajă sau frecați-le cu o perie și apoi spălați-le cu apă, oțet și bicarbonat, pentru a îndepărta eventualele pesticide (asta în cazul în care legumele nu sunt cultivate natural). Asigurați-vă că ați îndepărtat toate impuritățile și tot pământul de pe ele. Îndepărtați părțile stricate.

Puteți să le tăiați în formele dorite. Sfecla, țelina și cartofii merg tăiate cubulețe sau sferturi, iar morcovul, păstârnacul și pătrunjelul merg tăiate pe lungime. Ceapa o puteți tăia solzișori, iar usturoiul bucăți mici, sau zdrobit.

Puneți toate legumele într-un vas încăpător. Stropiți-le cu puțin ulei, și apoi adăugați sarea și condimentele. Amestecați-le cu mâinile.

Rădăcinoase Coapte în Cuptor

Rădăcinoase Coapte în Cuptor

Turnați compoziția într-o tavă pe care o folosiți de obicei pentru fripturi. Acoperiți cu o folie de aluminiu și dați tava în cuptorul încins. Lăsați-le circa o oră, sau până când legumele s-au înmuiat. Luați folia și mai lăsați-le câteva minute să se rumenească puțin.

După ce ați scos tava din cuptor, turnați peste legume un amestec din oțet și miere.

Puteți servi aceste legume ca atare, într-o zi de post, sau ca garnitură la o altă mâncare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.