Salată de ȚELINĂ cu morcov, măr și nuci – cu un efect puternic întineritor, diuretic și hormonal (rețetă)

Țelină este o legumă-minune. Are efecte diuretice, depurative și regeneratoare asupra sângelui. Este remineralizantă, antireumatismală, reglatoare hormonală și ponderală. La toate acestea se adaugă și beneficiile celorlalte ingrediente folosite la rețeta de mai jos.

Salată de Țelină

Salată de Țelină

Salata de țelină este foarte populară la noi. Se asortează foarte bine cu morcovul, sfecla roșie, merele și nucile. Am ales o rețetă deosebită pentru acest articol, din care putem extrage toate beneficiile terapeutice ale acestor alimente miraculoase.

Salată de țelină – rețetă

Ingrediente

• 1 țelină
• 2 morcovi mici
• 2 mere mici
• 10 nuci
• 1 ceapă
• 1 lămâie
• sare după gust

Preparare

Se curăță țelina și ceapa, morcovii se spală cu o periuță, se scot cotoarele de la mere și se spală, nucile se dau prin mașina de tocat sau se macină în robot.

Țelina, morcovii, merele și ceapa se dau pe răzătoare, într-un bol încăpător. Se adaugă nuca măcinată. Se amestecă totul cu sucul de lămâie proaspăt stors. Se potrivește de sare și se servește simplă, sau cu ceva verdeață pe deasupra. Unele variante folosesc și smântână sau iaurt, ca sos.

→ Indicațiile terapeutice ale țelinei

83% din compoziția țelinei este reprezentată de apă. Rădăcina de țelină conține foarte multe minerale, îndeosebi potasiu – 235 mg, fosfor – 60 mg, calciu – 50 mg și fier, microelemente – magneziu, mangan, iod și cupru, dar și vitamine din complexul B (B1, B2 B3, vitaminele A și C în cantități mici.

Țelina are un efect diuretic puternic. Este în mod deosebit utilă în sezonul rece pentru că ne apără de răceli și infecții ale căilor respiratorii. În acest sens, are un efect dezinfectant și antiseptic.

Ajută la drenarea plămânilor și a ficatului. La nivelul aparatului circulator, țelina protejează arterele. Țelina ajută și în curele de slăbire.

– astenie, convalescență
– surmenaj, oboseală intelectuală
– nervozitate
– lipsă de minerale
– afecțiuni pulmonare
– astm bronșic
– afecțiuni hepatice grave, icter
– probleme cu digestia
– insuficiență renală
– pietre la rinichi
– obezitate
– diabet zaharat
– reumatism, gută
– dezechilibre hormonale
– impotență

Sursă: „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Călin Ianța, Mihai Minoiu

Citeşte mai multe despre:

12 comentarii

  1. Este foarte buna la gust…..

  2. Stiam ca fructele nu se conbina cu nimic

  3. Imi pare foarte rau , dar trebuie sa neg aceasta postare . Fructele nu se consuma impreuna cu legumele ! Are foarte mare dreptate doamna Georgeta Ranga .

    • Nu există dovezi care să ateste această regulă de combinare a alimentelor. Digestia începe în gură, unde enzimele din salivă încep să descompună carbohidrații. Mâncarea mestecată ajunge în stomac, unde totul se combină. Corpul nostru se descurcă foarte bine în a digera diferiți nutrienți din diferite alimente în același timp. Nu digeră carbohidrații din fructe în mod diferit decât pe cei din legume. Doar cei care au experimentat dureri de stomac sau indigestie după o astfel de combinație trebuie să respecte această regulă și să consume cât mai puține alimente la o masă, de un singur fel.

  4. asa e aproximativ,marul singurul care face exceptie.

  5. totusi eu am citit o reteta pentru spasmofilie,,,telina morcov,mar si lamaie…………sucurile pentru copii,toate au amestecul de morcov si fructe….unde o fii adevarul?

  6. Şi de ce se fac fripturi cu fructe sau gemuri? Asta aşa ca un prim exemplu. Da, e bine să avem în vedere anumite reguli alimentare, însă din când în când mai putem face şi abateri de la aceste reguli. Mai ales când totuşi vorbim de alimente sănătoase precum fructele şi legumele, crude. Eu cred că ideal este să găsim un echilibru în toate, ascultându-me organismul. Altfel n-ar mai trebui să mâncăm nici cartofi cu fripturi, nici dulciuri, nici dulciuri, nici nici.

  7. Nucile nu sunt fructe. fructu de la nuc este coaja verde in care sta samanta – nuca.

  8. Desi are multe beneficii asupra organismului, telina ar trebui evitata de cei care iau sedative sau medicamente fotosensibilizante, deoarece interactioneaza cu ele. (Sursa:Vegetarian in Romania)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.