Cum să prepari acasă ESENȚĂ de VANILIE – rețetă simplă

Vanilia este cu siguranță cea adorată aromă din lumea deserturilor. Din păcate, esența de vanilie și zahărul vanilat pe care le găsim în comerț nu conțin aproape deloc vanilie, ci un substitut sintetic denumit în mod înșelător vanilină.

Esență de Vanilie Rețetă

Esență de Vanilie Rețetă

Vanilia adevărată se extrage din planta Vanila planifolia, în timp ce vanilina este o substanță asemănătoare vaniliei naturale, obținută prin procesare chimică. Din acest motiv, ingerarea ei poate cauza diferite probleme de sănătate.

Unii producători sunt corecți, și scriu pe pliculeț zahăr “vanilinat” și nu “zahăr vanilat”.

Pentru a fi siguri că ceea ce folosiți la aromatizarea dulciurilor este 100% vanilie naturală și nu 98% vanilină sintetică, preparați-vă singuri esența de vanilie în casă. Rețeta este foarte simplă. Aveți nevoie de doar 2 ingrediente: alcool și păstăi de vanilie.

Extract de vanilie – rețetă

Ingrediente

• 1 păstaie de vanilie 
• 57 ml de alcool de 40% (rom, vodcă sau brandy)

Preparare

Secționați păstaia de vanilie pe lungime cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Desfaceți-o puțin, cât să se vadă semințele. Puneți păstaia în picioare într-o sticlă înaltă, sau rupeți-o în două și puneți-o într-un borcan de sticlă. Turnați alcoolul, puneți capacul și agitați energic recipientul 2-3 minute.

Alcoolul trebuie să fie pur. Aroma vaniliei se evidențiază mult mai bine dacă păstaia este ținută în vodcă, deoarece aceasta nu are nici gust, nici miros (și nici culoare).

Lăsați păstăile la macerat într-un loc întunecos și răcoros cel puțin 1 lună, agitând conținutul o dată pe săptămână. Dacă doriți să obțineți o aromă puternică, lăsați păstăile 2-3 luni.

Extractul obținut este foarte concentrat și aromat. Poate fi folosit la copt, la deserturi sau la cafea și alte bunătăți, în cantități foarte mici.

Păstăi de vanilie preț

Păstăile de vanilie se găsesc în supermarketuri, dar și pe internet. Sunt destul de scumpe, însă sunt naturale, foarte aromate și merită. . Păstăile sunt  ambalate într-un tub de sticlă, închis etanș.

4 comentarii

  1. 2 pastai de vanilie ambalate intr-un tub de sticla, costa 2.49 euro…o sa cumpar si eu o sticla de votca si pastai de vanilie si o sa-mi fac…:)

  2. Eu mi-am facut anul trecut…are un gust super,nu chimicalele din comert 😉

  3. Cred ca in rom iese Mai buna ,am sa încerc. Va Multumesc .

  4. Vreau si eu sa cumpar cum procedez?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.