Cum putem păstra BUSUIOCUL peste iarnă (plus beneficii pentru sănătate)

Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au arătat că busuiocul conține o gamă largă de uleiuri esențiale bogate în compuși polifenolici și alți compuși antioxidanți polifenoli, precum flavonoide și antociani.

Ulei de Busuioc

Ulei de Busuioc

Proprietățile busuiocului

Busuiocul este bogat în vitaminele A, K și C. Conține magneziu, fier, potasiu și calciu. Însă beneficiile sale se datorează în mare parte uleiurilor sale volatile și antioxidanților care s-au dovedit eficienți în prevenirea daunelor cauzate de radicalii liber la nivelul ficatului, creierului și inimii, reducerea inflamațiilor, menținerea arterelor sănătoase și combaterea efectelor îmbătrânirii.

Două flavonoide din busuioc s-au dovedit în mod special eficiente în protejarea celulelor de daunele cauzate de radiații și de radicalii liberi: orientin și vicenin.

Uleiurile volatile din busuioc au demonstrat proprietăți antibacteriene incredibile. Acestea restricționează creșterea unor bacterii puternice, precum E. coli, stafilococul auriu, Listeria monocytogenes și a unor bacterii rezistente la antibiotice. Oamenii de știință susțin că adăugarea busuiocului în salate ne poate proteja de bacteriile care provoacă infecții intestinale.

Conform unui studiu, extractul de busuioc poate reduce inflamațiile și umflăturile cu 73% la 24 de ore de tratament.

Alte beneficii ale busuiocului:

– Îmbunătățirea circulației sângelui
– Creșterea funcției imunitare
– Reducerea oxidării colesterolului
– Protejarea inimii
– Detoxifierea sângelui
– Controlul nivelului de zahăr din sânge

În medicina populară, busuiocul ajută în: depresie, dureri de cap, crampe stomacale, greață, crampe uterine, febră, tuse și probleme digestive.

Cum se face uleiul de busuioc – rețetă

O idee bună de extragere a principiilor active din busuioc și conservarea lor este prepararea uleiului de busuioc la rece. Această rețetă este foarte simplă.

Lăstarii înfloriți de busuioc proaspăt culeși sau frunze verzi de busuioc se toacă sau se zdrobesc într-un mojar, și se pun într-un borcan de sticlă, cât să se umple cu jumătate. Se stropesc cu puțină țuică tare naturală (de țară). Se închide ermetic și se lasă să stea așa circa 3-4 ore.

După acest interval, se toarnă ulei de măsline până se umple borcanul. Se pune capacul și se lasă să stea încă 2 săptămâni la macerat la temperatura camerei.

La final, se strecoară uleiul printr-un tifon dublu, apăsând și plantele, pentru a extrage tot lichidul.

Uleiul de busuioc astfel obținut se ține la loc rece. Pentru a preveni oxidarea, păstrați uleiul într-o sticlă închisă la culoare, iar pentru a preveni râncezirea, țineți sticla cu capacul în jos.

Acest ulei poate fi folosit la salate și alte mâncăruri reci.

Surse:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266425.php
2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266425.php
3. “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene ”

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.