Pastă de ardei și gogoșari pentru iarnă, fără fierbere – rețetă
Această pastă crudă poate fi folosit ca înlocuitor pentru bulionul tradițional. Se prepară dintr-un amestec gustos de ardei și gogoșari, fără fierbere. Legumele se dau prin mașina de tocat, și apoi se păstrează în borcane de sticlă. Se folosesc aspirine pe post de conservant, pentru a rezista peste iarnă.

Pastă de Ardei și Gogoșari Fără Fierbere
Puteți prepara pentru început mai puțină pastă, folosind mai puține legume, pentru a vedea cum iese. Dacă vă place, măriți cantitatea.
Pastă crudă de ardei și gogoșari – rețetă
Ingrediente
• 4-5 kg de ardei grași (kapia) și gogoșari
• aspirine
• sare neiodată
Preparare
Tăiați ardeii și gogoșarii în două. Scoateți semințele, spălați-i bine și după ce s-au zvântat, cântăriți-i. Pentru fiecare kilogram de legume se folosesc 2-3 aspirine și 40 g de sare.
Dați legumele prin mașina de tocat, apoi adăugați aspirinele zdrobite și sarea. Amestecați bine, până la omogenizare, și puneți pasta în borcane de sticlă de 400 de grame. Închideți-le ermetic, și păstrați-le la loc răcoros.
Acest amestec crud și sănătos din ardei și gogoșari se poate folosi în loc de bulion sau ketchup la mâncăruri: ciorbe, tocănițe, sosuri etc.
Ardeii grași sunt o sursă foarte bună de vitaminele C și E. Conțin peste 30 de carotenoide diferite, inclusiv cantități excelente de beta-caroten și zeaxantină. Acești doi compuși au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
În ardeii grași se mai găsesc cantități importante de vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic) și K, fibre, potasiu, mangan, fosfor și magneziu.
Ardeiul gras i-a uimit pe cercetători datorită conținutului foarte bogat de zeaxantină – un antioxidant care protejează vederea.
Cu cât mai copt este ardeiul gras, cu atât mai multă vitamina C și carotenoide conține. Specialiștii recomandă să cumpărăm legumele cât mai coapte. Capacitatea lor antioxidantă crește cu cât acestea se coc mai bine.
Iarna trebuie sa mancam fructe si legume
Este minunat ,eu folosesc de ceva ani ardeiul facut asa.
Si eu folosesc de ani buni aceasta reteta
De care aspirine,nu dauneaza la stomac?
Am doua comentarii :am pus intr-un an visine la borcan pentru prajitura si am pus aspirina ; cand sa fac prajitura visinele se facusera terci (mi-am dat seama prea tarziu…pusesem aspirina tamponata ,asa ca nu sunt de acord cu dv) sin in al doilea rand ,unde se mai gaseste sare neiodata ? Magazinele sunt pline cu sare iodata.Eu folosesc de mult timp sare de Himalaya
Mulțumim pentru informații. Am recomandat aspirinele tamponate deoarece acestea sunt aspirinele clasice, mai puțin acide, care nu provoacă dureri de stomac, dar probabil că sunt mai puțin eficiente la conserve. Sarea neiodată se poate găsi la unele magazine naturiste. De asemenea, sarea Himalaya și sarea de mare sunt bune.
Multumesc pentru raspuns . Toate cele bune ! Va asteptam cu noutati !
Kapia si gogosarii dati prin masina pot fi conservati foarte bine si in congelator. Cantitatea necesara de legume pentru ciorba, supa sau tocanita poate fi congelata intr-o punga ( mai putin ceapa si cartoful care nu se comporta bine la inghet).
Fără aspirina am avut soc anafilactic de la ea,’
Da fructe si legume .