Cidru de CĂTINĂ – rețeta unui tonic excelent pentru iarnă
Cidrul de cătină este un mod excelent de a conserva valoarea terapeutică a acestor fructe vitaminizante pentru iarnă, într-o formă gustoasă.

Cidru de Cătină Rețetă
Cuprins
Cidru de cătină – rețetă
Cidrul este o băutură naturală fermentată, cu beneficii importante pentru sănătate. Are o concentrație alcoolică relativ scăzută (3-8%). Deși se prepară de obicei din mere, se pot folosi și alte fructe bogate în vitamine, precum cătină, coacăze, vișine, cireșe etc.
Ingrediente
• 1 kg de boabe de cătină
• 5 litri de apă
• 1,5 kg de zahăr brut
• puțină drojdie de vin
Preparare
Pentru început, puneți apa la fiert, și după câteva clocote, luați vasul de pe foc. Lăsați-o apoi să se răcească.
Alegeți fructele de cătină, păstrați-le pe cele sănătoase, și spălați-le bine. După ce s-au zvântat, puneți-le într-o damigeană de sticlă. Turnați peste ele apa și zahărul. Adăugați și puțină drojdie de vin, pentru a stimula procesul de fermentație.
Lăsați fructele la macerat timp de 15-20 de zile, după care strecurați lichidul în sticle. Veți vedea că la suprafața cidrului se va forma un strat de ulei de culoare portocalie.
Înainte de consum, se agită puțin sticla, pentru a amesteca uleiul cu restul cidrului.
Se poate bea câte un pahar, de 1-2 ori pe zi, înainte de masă. Nu consumați cidru de cătină seara, deoarece poate provoca insomnii.
→ Proprietățile cătinei
Cătina este un complex polivitaminic uimitor, înzestrat cu proprietăți regeneratoare pentru celulele și țesuturile corpului, anti-inflamatoare, antioxidante, energizante, tonice, nutritive, imunostimulatoare, detoxifiante, antigripale și anti-îmbătrânire.
Cătina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice. Este bogată în beta-caroten (după cum o arată și culoarea fructelor), fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, vitamine din grupul B, vitaminele A, E, F, D, K, P și toți cei 8 aminoacizi esențiali, pe care corpul nostru nu-i poate produce.
Uleiul din cătină conține de asemenea acizi grași esențiali, licopen, alfa-caroten, zeaxantină, tocoferoli și fitosteroli.
Sursă: “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene”, Virginia Ciocan
Bun de incercat…. a mai facut cineva?…
Eu,dar pt.ca sucul de catina e putin,in loc de apa,am pus suc de pepene si am lasat la fermentat fara drojdie.A iesit super,dar ce a ramas e un otet grozav,pt.digestie baut cate o lingurita intr/un pahar cu apa,la jumatate de ora dupa mese.Dupa cateva zile trebuie tras ca si vinul de struguri….se ridica fructul deasupra.