Cidru de CĂTINĂ – rețeta unui tonic excelent pentru iarnă

Cidrul de cătină este un mod excelent de a conserva valoarea terapeutică a acestor fructe vitaminizante pentru iarnă, într-o formă gustoasă.

Cidru de Cătină Rețetă

Cidru de Cătină Rețetă

Cidru de cătină – rețetă

Cidrul este o băutură naturală fermentată, cu beneficii importante pentru sănătate. Are o concentrație alcoolică relativ scăzută (3-8%). Deși se prepară de obicei din mere, se pot folosi și alte fructe bogate în vitamine, precum cătină, coacăze, vișine, cireșe etc.

Ingrediente

• 1 kg de boabe de cătină
• 5 litri de apă
• 1,5 kg de zahăr brut
• puțină drojdie de vin

Preparare

Pentru început, puneți apa la fiert, și după câteva clocote, luați vasul de pe foc. Lăsați-o apoi să se răcească.

Alegeți fructele de cătină, păstrați-le pe cele sănătoase, și spălați-le bine. După ce s-au zvântat, puneți-le într-o damigeană de sticlă. Turnați peste ele apa și zahărul. Adăugați și puțină drojdie de vin, pentru a stimula procesul de fermentație.

Lăsați fructele la macerat timp de 15-20 de zile, după care strecurați lichidul în sticle. Veți vedea că la suprafața cidrului se va forma un strat de ulei de culoare portocalie.

Înainte de consum, se agită puțin sticla, pentru a amesteca uleiul cu restul cidrului.

Se poate bea câte un pahar, de 1-2 ori pe zi, înainte de masă. Nu consumați cidru de cătină seara, deoarece poate provoca insomnii.

 Proprietățile cătinei

Cătina este un complex polivitaminic uimitor, înzestrat cu proprietăți regeneratoare pentru celulele și țesuturile corpului, anti-inflamatoare, antioxidante, energizante, tonice, nutritive, imunostimulatoare, detoxifiante, antigripale și anti-îmbătrânire.

Cătina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice. Este bogată în beta-caroten (după cum o arată și culoarea fructelor), fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, vitamine din grupul B, vitaminele A, E, F, D, K, P și toți cei 8 aminoacizi esențiali, pe care corpul nostru nu-i poate produce.

Uleiul din cătină conține de asemenea acizi grași esențiali, licopen, alfa-caroten, zeaxantină, tocoferoli și fitosteroli.

Sursă: “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene”, Virginia Ciocan

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Bun de incercat…. a mai facut cineva?…

    • Eu,dar pt.ca sucul de catina e putin,in loc de apa,am pus suc de pepene si am lasat la fermentat fara drojdie.A iesit super,dar ce a ramas e un otet grozav,pt.digestie baut cate o lingurita intr/un pahar cu apa,la jumatate de ora dupa mese.Dupa cateva zile trebuie tras ca si vinul de struguri….se ridica fructul deasupra.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.