CACIK – salată turcească răcoritoare din IAURT, CASTRAVEȚI și mentă

Cacik este un sos sau o salată asemănătoare grecescului Tzatziki, puțin diferită însă ca și consistența și aroma. Tzatziki este mai gros și mai cremos, întrucât se prepară cu iaurt gras și strecurat (scurs de zer), în timp ce Cacik este mai mult un sos, întrucât se face cu iaurt diluat. În plus, la Tzatziki se scurg castraveții de apă. Cacik este mult mai aromată, datorită mentei.

Salată Cacik

Salată Cacik

Salată Cacik din iaurt și castraveți – rețetă

Ingrediente

• 300 g de castraveți
• 200 g de iaurt gras (cremos)
• 250 g de iaurt mai diluat (de băut) sau apă
• 2-3 căței de usturoi
• ½ linguriță de mentă uscată
• sare după gust

Preparare

Spălați bine castraveții. Dacă nu sunt bio, curățați-i de coajă. Aveți apoi varianta de a-i da pe răzătoarea mare, de a-i tăia fâșii (baghete asemănătoare chibriturilor) sau cubulețe potrivite.

Puneți castraveții tăiați într-un bol încăpător, și amestecați-i cu puțină sare. Lăsați-i să se pătrundă 10 minute. Adăugați apoi și usturoiul zdrobit.

Într-un vas separat, amestecați iaurturile între ele, sau iaurtul cu apa, până se omogenizează. Adăugați acest sos fin peste castraveți, și presărați menta. Amestecați ultima dată pentru o omogenizare completă.

Pentru ca salata să capete un gust mai bogat, lăsați-o să stea la frigider cel puțin o oră. Însă aromele se vor așeza mult mai bine peste noapte. A doua zi va fi mult mai gustoasă.

Ca ingrediente sau arome opționale, se pot folosi: 1 vârf de cuțit de nucșoară măcinată, 1 vârf de cuțit de chimen măcinat, 1 ceapă mică (eventual verde) și 1 linguriță de miere.

Puteți servi salata Cacik cu puțin ulei de măsline pe deasupra sau suc de lămâie proaspăt stors, și câteva fire de mărar sau pătrunjel verde. Turcii servesc uneori Cacik cu orez, însă se poate poate servi ca sos sau garnitură pentru fripturi, cartofi sau alte preparate.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Si eu daca-as incerca sa fac Tzatziki, mi-ar iesi tot cu o consistenta si aroma diferite.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.