Turte coapte cu TĂRÂȚE de GRÂU (rețetă)
Pâinea cu tărâțe a devenit preferata multor familii. Cei care obișnuiesc să facă pâine sau turte în casă pot cumpăra tărâțe de grâu sau de ovăz de la magazinele naturiste. Rețeta este cea clasică, doar că are în plus un mic adaos de tărâțe.
Turte cu tărâțe de grâu – rețetă
Tărâțele de grâu fac pâinea mai sățioasă, mai consistentă și mai “laxativă”. În plus, este mai hrănitoare și ne ajută să mâncăm mai puțin.
Ingrediente
• 800 g de făină (albă, neagră, de secară, de ovăz etc)
• 200 g de tărâțe de grâu
• 25-50 g de drojdie proaspătă
• 1 linguriță de sare
• 2 linguri de ulei
• apă călduță
Preparare
Într-un lighean, puneți făina și tărâțele de grâu. Amestecați bine cele două ingrediente. Cu o lingură, faceți un loc în mijloc, și turnați o ceșcuță de apă fierbinte Acest pas se numește “opărirea făinii” și face ca aluatul să iasă mai gustos. Amestecați cu puțină făină din jur, și mai adăugați apă rece, până când amestecul devin călduț (nu trebuie să fie fierbinte, pentru că drojdia nu va mai crește). Adăugați drojdia și sarea și amestecați cu o furculiță, incorporând și puțină făină din jur. Lăsați acest amestec circa 10-15 minute să se umfle.
Amestecați apoi plămădeala cu făina din castron cu o lingură, și începeți să frământați aluatul cu mâinile. Dacă e prea tare, mai adăugați apă, iar dacă e prea moale, mai adăugați făină. La final, adăugați uleiul și mai frământați o dată.
Puneți un prosop gros peste lighean și lăsați aluatul la dospit cel puțin o oră, la loc cald.
După ce aluatul a crescut și și-a dublatul volumul, frământați-l puțin pe masa de lucru tapetată cu făină, modelați-l într-un sul grosuț, apoi porționați-l în bucăți egale, de dimensiunile unui pumn, după cum se poate vedea în imagini.
Presărați câte puțină făină pe masa de lucru la fiecare bucată de aluat pe care o întindeți cu sucitorul într-o formă rotundă, care să se potrivească ceaunului, cratiței sau tigăii în care coaceți turtele.
Turtele pot fi grosuțe sau mai subțiri și crocante. Trebuie să știți însă că turtele cu tărâțe au tendința să se usuce mai repede și mai tare. Lăsați turtele la copt la foc mic, pentru a avea timp să crească în voie. Aveți grijă să le întoarceți la timp, pentru a nu le arde.
După ce ați terminat de făcut turtele, înveliți-le într-un prosop pentru a se menține proaspete.