Cel mai ușor și sănătos mod de a găti PRAZUL

Prazul este strâns înrudit cu ceapa și usturoiul, împărtășind aceleași proprietăți vindecătoare: scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, combaterea virusurilor și bacteriilor, prevenirea aterosclerozei și cancerului, creșterea imunității, tratarea inflamațiilor și alergiilor căilor respiratorii, obezității și diabetului.

Cum Gătim Prazul

Cum Gătim Prazul

Prazul conține apă în proporție de 90%. Este foarte bogat în vitaminele A, C, E și K, siliciu, sulf, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, mangan, azot, sodiu și antioxidanți (flavonoide). Este recomandat mai ales în dieta persoanelor care suferă de anemie, stres, oboseală, artrită sau reumatism, constipație, colesterol mare, ateroscleroză, circulație sangvină deficitară, paraziți intestinali, dezechilibre nervoase sau diabet.

Kaemferolul, un flavonoid important prezent în praz protejează vasele de sânge și reduce riscul de boli cardiovasculare. Toate legumele din familia Allium, din care fac parte ceapa și usturoiul, au demonstrat efecte puternice împotriva cancerului, datorită unor compuși organosulfurici. Studiile realizate pe animale au arătat că aceștia inhibă carcinogeneza la nivelul stomacului, esofagului, colonului, glandei mamare și plămânilor.

Praz cu ulei de măsline și lămâie – rețetă

Puneți 3 linguri de borș crud într-o cratiță, și lăsați-l pe foc până începe să fiarbă. Adăugați 1 kg de praz tocat mărunt. Acoperiți vasul cu un capac, și sotați legumele timp de 4 minute. Mai adăugați apoi încă 2 linguri de borș, dați focul la mic, și sotați legumele încă 2 minute, fără capac, amestecând des. Asezonați mâncarea de praz cu 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de suc de lămâie, sare și piper și alte verdețuri (cimbru, mărar, pătrunjel etc).

Rețetă cu Praz

Rețetă cu Praz

Prazul crud se poate adăuga și la salate, la ciorbe, omlete, sosuri, tocănițe, supe-cremă, sucuri, iahnie, piureuri, sau se poate servi ca garnitură pentru fripturi. Pentru cei care vor să slăbească, supa de praz, păstârnac și ceapă este o alegere simplă și eficientă. Vinul de praz este un remediu natural excelent pentru scăderea colesterolului.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Eu prepar …macarica de praz cu masline si ciuperci….mmm deliciu…

  2. prazul e un amestec intre ceapa si usturoi si ii mai spune si ceapa laminata sau cirnati oltenesti cu radacina

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.