Terci din FULGI de OVĂZ – cel mai simplu, sățios și delicios mic-dejun, recomandat de nutriționiști
Tot mai mulți specialiști în nutriție recomandă terciul de cereale, cel puțin o dată pe zi, datorită numeroaselor beneficii pe care acestea le au asupra sănătății. Terciul de ovăz este de departe cel mai popular, mai ales în dieta celor care au probleme cu colesterolul, glicemia sau greutatea.
Terci de ovăz – rețetă
Deși este atât de hrănitor și sățios, terciul de ovăz cade ușor la stomac, și este foarte bine primit de organism. Nu este nevoie să-l preparăm cu lapte, deoarece această combinație va fi mai calorică și nu va mai fi atât de lejeră pentru cei care țin la siluetă. Veți vedea că este foarte gustos și cu apă.
Ingrediente
• 1 ceașcă de fulgi de ovăz
• 3 cești de apă
• ¼ linguriță de sare
Preparare
Din această cantitate de ovăz, veți obține un castron mare de terci.
– Puneți apa la fiert într-o crăticioară.
– Adăugați sarea. (Dacă vreți ca terciul să fie dulce, adăugați acum 2 linguri de zahăr brun brut, sau îndulciți-l după ce se răcește cu miere sau sirop de agava/arțar, stevia etc.)
– Când apa clocotește, vărsați fulgii de ovăz în vas.
– Amestecați bine, și lăsați terciul să fiarbă la foc mic circa 7 minute, sau până când fulgii se înmoaie bine, se îngroașă și se leagă. Dacă vi se pare că terciul este prea moale, mai adăugați 1-2 linguri de fulg de ovăz.
Ingredientele opționale
Puteți servi acest terci de ovăz simplu, sau îmbogățit cu diverse ingrediente:
– 1 măr ras sau tăiat cubulețe
– ½ banană pasată
– stafide, alte fructe uscate
– nuci măcinate sau tocate grosier
– semințe de susan sau de in
– scorțișoară, nucșoară
– nucă de cocos
– cacao sau pudră de roșcove
– iaurt
Aceste ingrediente pot fi adăugate la fiert, sau la final, în terciul gata preparat. Dacă nu vreți să folosiți zahăr, folosiți miere de albine, dulceață, gem, sau curmale. Mărul și bananele ajută la îndulcirea terciului.
Dacă vreți ca terciul să fie sărat, puteți rade pe deasupra terciului fierbinte turnat deja în bol telemea sau parmezan ras, sau puteți adăuga puțin unt la final.
Și acum… despre beneficii
Terciul, sau fiertura reprezintă una din cele mai vechi metode tradiționale de consumare a cerealelor. Se poate realiza din boabe măcinate, sau din fulgi.
Acestea se consumă în prima parte a zilei, deoarece dă sațietate și energie pentru întreaga zi. Este un mic-dejun ideal pentru cei care se țin la siluetă, sau se grăbesc, întrucât se prepară foarte rapid, sau de cu seară.
Fulgii de ovăz sunt considerați un aliment foarte hrănitor, cu proprietăți terapeutice remarcabile. Din acest motiv sunt cea mai bună alegere pentru micul-dejun. Conțin foarte multe fibre, proteine, seleniu, magneziu, zinc, fier, vitamina E, vitamine B și fitochimicale cu efecte energizante.
Ovăzul este renumit pentru capacitatea de a reduce colesterolului și riscul de boli cardiovasculare (inclusiv insuficiența cardiacă). Mai mult, această cereală minunată ajută și la menținerea nivelului glicemiei sub control, reducând astfel riscul de diabet de tip II. Acest efect se datorează conținutului foarte bogat de fibre.
Puțini dintre noi știm că ovăzul este o armă eficientă împotriva stresului și a oboselii, inclusiv a surmenajului psihic.
Trebuie de asemenea să știm că ovăzul are un efect tonic asupra sistemului imunitar, și ne ajută să slăbim, datorită conținutului mare de fibre solubile și insolubile, care scad apetitul și previn supra-alimentarea.
Mi-am cumpărat un pachet de fulgi de ovăz în ideea de a trăi mai sănătos….mai bine beau apă. Nu îmi pot imagina cu ce le-aș putea combina pentru a fi comestibile.
Cu iaurt, fructe uscate. 😉
Cu lapte integral si miere….yummmm
Cu iaurt, stafide, mieji migdale!!
Lapte, banana, seminte decortifiate floarea soarelui, seminte in, seminte susan, stafide, un mar – toate amestecate in blender (cand se termina fulgii poti sa ii inlocuiesti cu tarate la amestecul enumerat).
Mai poti folosi ovazul si pentru hidratarea pielii. Pune intr-un saculet ovaz si flori de musetel. Saculetul se tine in apa din cada presand-ul din cand in cand.
Tărâțe am mai consumat, la fel și semințe de in, susan măcinate. Le puneam în iaurt (de casă) și în aluat de pâine. Ele sunt comestibile dar cu fulgii de ovăz am rămas puțin dezamăgită. Mulțumesc de sfaturi, le voi încerca pentru că pâinea asta albă nu-mi face bine….
Eu am pus miere,stafide,3 curmale și semințe de floarea soarelui și a ieșit un deliciu!