Cum să faci SIROP din flori de SALCÂM cu miere sau cu zahăr (rețete)

Preparatele din flori de salcâm au foarte multă dulceață și aromă, dar și beneficii importante pentru sănătate. Florile salcâmului sunt deopotrivă tonice și calmante, revigorante și relaxante pentru stările de stres sau nervozitate, agitație, oboseală sau insomnie.

Sirop de Salcâm cu Miere

Sirop de Salcâm cu Miere

Sirop de salcâm cu miere – rețetă

Ingrediente

• 250 g de flori de salcâm
• 1 kg de miere
• 1-2 lămâi

Preparare

Desprindeți florile de salcâm cu grijă de pe ciorchine, alegeți-le de impurități (se îndepărtează cât mai mult din partea vede), și spălați-le apoi cu apă rece, de mai multe ori. Lăsați florile la scurs pe prosoape de hârtie.

După ce s-au zvântat, se pune un rând de flori într-un borcan de sticlă, apoi un rând de miere de albine și un rând de felii de lămâie. Continuați să alternați straturile, până se umple borcanul. Pentru a intensifica aroma acestui sirop, puteți adăuga și câteva semințe de la 1 păstaie de vanilie.

Sirop de Salcâm cu Miere Rețetă

Sirop de Salcâm cu Miere Rețetă

Închideți borcanul ermetic, și lăsați-l să stea la loc întunecos câteva zile, până la dizolvarea completă a mierii. Agitați borcanul de 2 ori pe zi. Strecurați la final siropul, și păstrați-l în sticle sau sau borcănele de sticlă, la frigider.

Sirop de salcâm cu zahăr brun – rețetă

Ingrediente

• 300 g de flori de salcâm
• 1 kg de zahăr brun brut
• 1,2 litri de apă
• sucul de la 1 lămâie

Preparare

Florile de salcâm alese, spălate și scurse se pun într-un vas încăpător, și peste ele se toarnă zeama proaspăt stoarsă de la lămâie. Se amestecă bine cu mâna, pentru ca sucul de lămâie să le pătrundă. Acest lucru împiedică schimbarea culorii siropului la fiert.

Puneți apa într-o oală pe foc, și când dă în clocot, adăugați florile de salcâm cu sucul lor. Lăsați lichidul să fiarbă la foc mic 10 minute. Luați vasul de pe foc și puneți-i un capac. Lăsați-l să stea așa peste noapte, pentru ca florile de salcâm să își transfere aroma în apă.

A doua zi, strecurați infuzia (îndepărtați florile) într-o oală, și adăugați zahărul (și câteva semințe de vanilie sau zahăr vanilat, pentru aromă). Puneți oala pe foc, și când dă în clocot, colectați spuma de la suprafață, ștergând pereții vasului cu un șervețel curat, ud.

Sirop de Salcâm cu Miere

Sirop de Salcâm cu Miere

Lăsați siropul să fiarbă circa 30-40 de minute, până când se leagă. După ce e gata, turnați siropul clocotit în sticle sau borcane, capsați-le și înveliți-le în pături groase. Lăsați-le așa, să se răcească treptat, la temperatura circa 2-3 zile. Păstrați siropul în cămara din casă.

Siropul de flori de salcâm se poate servi ca atare, cu apă minerală rece, sau se poate folosi ca topping pentru clătite, înghețată, torturi și alte deserturi.

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. Cita apa se pune la reteta cu miere?

  2. Se poate prepara si gem , din flori de salcim.

  3. Daca nu se pune apa deloc, in ce trebuie sa se dizolve mierea? Fiindca se specifica „dupa ce se dizolva mierea”.

  4. Multumesc. Dar fizic, mierea si zaharul se dizolva ft greu in solutii acide, cum sint sucul de lamiie, otetul , etc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.