Chec de post cu CAFEA, fără ulei – rapid și gustos

Checurile se pot face și fără ouă, pentru zilele de miercuri sau vineri, sau pentru perioadele de post. Acest chec cu cafea este un desert rapid, foarte reușit, atât la gust, cât și la aspect. Cafeaua și adaosul de miere îi dau o aromă foarte plăcută. Surpriza face că acest chec se prepară fără ulei.

Chec din Cafea, De Post

Chec din Cafea, De Post

Chec de post cu cafea – rețetă

Bicarbonatul ajută acest chec să crească mult mai mult decât praful de copt. De asemenea, făina neagră, zahărul brun și mierea de albine îi vor da checului o culoare mai închisă și mai atractivă.

Ingrediente

• 1 cană de cafea fiartă (250 ml)
• 300 g de făină neagră sau integrală
• 1 pahar de zahăr brun
• 2 linguri de miere
• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
• ½ linguriță de sare

Preparare

Fierbeți cafeaua într-un ibric, și apoi lăsați-o să stea 10 minute. Strecurați cafeaua de zaț în bolul ales pentru a pregăti compoziția de chec. Adăugați zahărul și mierea, și amestecați până când zahărul se topește complet.

Ca ingrediente opționale, puteți folosi 100 g de nucă măcinată, și/sau 100 g de alte fructe – stafide, merișoare sau vișine din dulceață. Adăugați fructele ales, apoi bicarbonatul și sarea. Incorporați făină treptat, amestecând cu un tel, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Compoziția finală a checului trebuie să fie similară unei smântâni grosuțe.

Turnați compoziția într-o tavă de cozonac, pâine sau chec, tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Puteți folosi la fel de bine o formă rotundă (25 cm) sau dreptunghiulară. Astfel veți obține un „tort” simplu sau o negresă.

Introduceți tava în cuptorul încins, și lăsați checul să se coacă o oră, la 180 de grade. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 10 minute. Verificați dacă nu se rumenește prea tare. Dacă este nevoie, întoarceți tava la jumătatea timpului de coacere. Acest chec are nevoie de mai mult timp să se coacă decât checul tradițional, cu ouă.

Tăiați checul după ce s-a răcorit. Îl puteți pudra la final cu zahăr pudră vanilat, nucă de cocos, sau îi puteți turna cât de cald o glazură din ciocolată neagră topită. Serviți-l ca atare, sau la micul-dejun, cu ceai, cafea, lapte etc.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Eu o să pun zahăr 😉

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.