Cum se fierbe corect OREZUL, bob cu bob

Orezul fiert este o mâncare simplă, însă nu toată lumea știe să-l gătească. Deși nu este un proces elaborat, fierberea corectă a orezului depinde de câteva reguli importante.

Orez Fiert Perfect

Orez Fiert Perfect

Orez simplu fiert – rețetă

Dacă vreți ca după fierbere, orezul să nu fie lipicios, sau să aibă aspectul unui terci, respectați instrucțiunile de mai jos. Veți obține un orez cum se zice “bob cu bob”, deloc umed, dar nici foarte uscat.

Ingrediente

• 1 cană de orez
• 2 căni de apă
• opțional: ½ linguriță de sare și 1 lingură de ulei, 1/2 linguriță de turmeric

Preparare

Puteți alege din mai multe tipuri de orez. Este important să folosiți aceeași cană pentru a măsura orezul și apa. Trebuie reținut, ca regulă generală, că la 1 cană de orez se folosește o cantitate dublă de apă (2 căni).

Alegeți orezul, să nu existe impurități. Folosiți un ceaun sau o cratiță adâncă, deoarece apa va face spumă, orezul se va umfla și va avea tendința să dea în foc. Vasul trebuie să aibă de asemenea fundul gros, și un capac de sticlă.

O altă regulă importantă este să clătiți orezul de mai multe ori. Puneți boabele de orez într-o sită, și dați drumul la apă rece. Spălați-l cu mâinile, de 4-5 ori, până când se elimină amidonul și apa rămâne curată.

Următorul pas este lăsarea orezului la înmuiat în apă, jumătate de oră, apoi se pune în sită și se mai lasă circa 10 minute, să se scurgă bine. Scuturați și sita înainte de a pune orezul la fiert.

Puneți orezul în vas, și adăugați cele 2 căni de apă rece, uleiul, sarea și turmericul (dacă folosiți). Turmericul va da orezului o culoare aurie, frumoasă. Amestecați bine, și așezați vasul pe foc. Când apa începe să fiarbă, dați focul la mic și puneți capacul. Lăsați orezul să fiarbă 10-12 minute, fără să ridicați deloc capacul. Luați vasul de pe foc, și mai lăsați-l să stea 20 de minute, acoperit (fără să ridicați capacul sau să amestecați în el). După cele 20 de minute, luați capacul, și amestecați-l răzleț, cu o furculiță.

Dacă doriți ca orezul să aibă un aspect mai atractiv, puneți-l într-un bol mic, sau într-o altă formă. Apăsați-l cu lingura, pentru a lua forma vasului, iar după ce stă la rece, răsturnați-l pe platou.

Puteți consuma acest orez ca atare, cu verdeață tocată pe deasupra, sau ca o garnitură la alte mâncăruri. Dacă doriți să aibă un gust mai bogat, folosiți supă de legume sau de pui în loc de apă.

La fierberea orezului puteți adăuga și plante aromate: dafin, cimbru, oregano, salvie, cardamom, boia de ardei, piper, fulgi de migdale etc.

Păstrați orezul la frigider.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.