GOGOȘI pufoase la cuptor, fără ulei – un răsfăț pentru cei la regim

Gogoșile coapte la cuptor sunt o alternativă mult mai sănătoasă decât cele prăjite în ulei, și implicit o variantă mult mai atractivă pentru cei care sunt la dietă sau se feresc să mănânce prăjeli. Veți vedea că, deși sunt făcute la cuptor, aceste gogoși ies la fel de pufoase și gustoase ca cele prăjite.

Gogoși Coapte la Cuptor

Gogoși Coapte la Cuptor

Gogoși coapte la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 1 pahar de lapte dulce călduț
• 450 g de făină
• 25 g de drojdie proaspătă
• 100 g de unt moale
• 1 ou
• ½ pahar de zahăr brun
• coajă rasă de lămâie și/sau portocală
• 1 vârf de cuțit de sare

Preparare

Într-un lighean încăpător, puneți făina. Puteți folosi făină integrală. Formați o adâncitură în mijloc, și turnați laptele călduț (nu fierbinte), apoi adăugați drojdia. Puneți sarea și zahărul. Sfărâmați cu furculița drojdia și amestecați-o cu laptele și cu puțină făină din jur. Lăsați la dospit 10 minute.

Adăugați apoi oul bătut, untul moale (scos din timp din frigider) și coaja rasă de lămâie sau portocală. Frământați cu mâna, până obțineți un aluat care nu se lipește de mâini.

Acoperiți ligheanul cu un prosop sau cu o folie de plastic, și lăsați-l aluatul să crească circa o oră sau o oră jumate, la loc cald.

După ce și-a mărit volumul, scoateți aluatul pe masa tapetată cu puțină făină, și întindeți-l într-o foaie grosuță. Cu gura unei căni (de dimensiunea unei gogoși rotunzi normale), decupați gogoșile din aluat. Dacă vreți ca gogoșile să aibă un aspect mai “modern”, cu o formă rotundă mai mică (gura unui pahar mai mic), decupați și centrul fiecărei gogoși, și scoateți surplusul de aluat. Veți obține niște gogoși asemănătoare unor inelașe.

Tapetați o tavă dreptunghiulară sau pătrată cu hârtie de copt, și așezați gogoșile la circa 2-3 cm. una de alta. Lăsați-le la dospit încă 20 de minute, apoi dați tava în cuptorul preîncălzit (190 de grade). Le puteți unge pe deasupra cu un ou bătut, amestecat cu puțin lapte. Coaceți gogoșile circa 20-25 de minute, sau până când acestea devin aurii și se umflă.

Dacă le vreți umplute, împărțiți aluatul în bucăți mici, egale. Cu mâna, modelați fiecare bucată de aluat într-o formă rotundă, ca o bilă. Apăsați bila de aluat cu podul palmei, și puneți în mijloc dulceață, brânză, ciocolată, etc. Închideți gogoașa cu aluatul de pe margini.

Variante de ornat

Serviți gogoșile cu zahăr brun pudră (măcinat prin râșnița de cafea), amestecat cu scorțișoară (dacă vă place).

Sau, cât sunt calde, ungeți gogoșile cu unt topit sau miere pe deasupra, apoi pudrați-le cu zahăr și scorțișoară, sau nucă măcinată sau semințe de susan.

Citeşte mai multe despre:

8 comentarii

  1. imi inchipui ca sint f.buni si nu plini de ulei in plus,sanatos.pofta buna.

  2. Dragilor, nu mai publicaţi reţete de gogoşi, în România toţi sunt sătui de gogoşi, până peste cap, li se apleacă de acum, de câte gogoşi le servesc zilnic toţi politicienii şi guvernanţii, dar mai ales cele prezidenţiale sunt „bine făcute”!!!

  3. Eu fac astfel de gogosi,dar pun zahar farin ìn compozitie,sunt foarte usor de facut.

  4. Mi-ati si facut pofta abia astept sa incerc aceasta reteta

  5. O idee minunata .cred ca sunt excelente ptr mine , multumesc frumos ptr.reteta!

  6. daca va este frica de faina alba,unt,zahar,le puteti inlocui cu variante mai sanatoase cum ar fi:faina de kamut,unt de cocos si indulcitori,draga Cris Alis

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.