HRIȘCĂ înmuiată în apă – o rețetă simplă, cu beneficii nenumărate pentru sănătate

Considerată în trecut “hrana săracului”, hrișca a început să fie apreciată la adevărata ei valoare de aliment-medicament.

Hrișcă

Hrișcă

Hrișcă înmuiată – rețetă

Hrișca se pune la înmuiat de regulă de seara până dimineața, pentru ca boabele să aibă timp să înflorească și să absoarbă tot lichidul. Hrișca se poate și fierbe, întocmai ca orezul.

Ingrediente

• 150 g de hrișcă
• 300 ml de apă fierbinte

Preparare

Boabele de hrișcă se spală bine, în mai multe ape. Se pune apoi într-un bol mare, și se toarnă peste ea apă clocotită. Se acoperă cu un capac, și se lasă la hidratat peste noapte. Boabele se vor umfla, și vor absorbi toată apa.

Hrișcă Înmuiată

Hrișcă Înmuiată

Acum, pentru ca hrișca înmuiată să fie mai gustoasă, o putem îndulci cu 2 lingurițe de miere, zahăr brun sau extract de stevia. Altfel, boabele vor avea un gust ușor sărat, și poate prea anost pentru unii.

Pentru a-i îmbunătăți și mai mult gustul, putem adăuga și 1 lingură de pudră de roșcove sau de cacao, 1 lingură de fulgi de nucă de cocos, câteva stafide brune sau alte fructe, mai ales nucă măcinată. Dacă alegeți să folosiți toate aceste ingrediente opționale, puneți-le odată cu hrișca la înmuiat, de seara.

Boabele de hrișcă se pot pune la înmuiat peste noapte în iaurt sau lapte, obținând astfel un terci benefic pentru diabetici și pentru persoanele depresive.

Hrișca – proprietăți

Hrișca este o plantă ierboasă, originară din Asia (Tibet), care face semințe asemănătoare boabelor de grâu. Din acest motiv mulți cred că hrișca este o cereală.

Hrișca are un conținut bogat de proteine (12%), săruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier și potasiu, Vitamina B6 și Vitamina P.

Hrișca nu conține gluten, de aceea este un aliment ideal pentru persoanele care au intoleranță la gluten, și pentru cei care suferă de boala celiacă.

Proprietățile terapeutice principale ale boabelor de hrișcă sunt:

– Nutritive
– Energizante
– Revitalizante
– Protectoare cardiovasculare
– Vasodilatatoare
– Anti-colesterolemice
– Oftalmice
– Sedative
– Antibacteriene
– Cicatrizante
– Anticancerigene

Hrișca este indicată în:

• Hipertensiune arterială
• Fragilitate vasculară
• Accident vascular
• Slăbiciune, oboseală
• Slăbirea memoriei
• Impotență vasculară
• Profilaxia cancerului
• Intoleranța la gluten, boala celiacă
• Menținerea glicemiei sub control

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. De mai bine de un an, am descoperit la Plafar – fulgi de hrisca. Ii consum la micul dejun, cu iaurt ( la un iaurt de 140 g – 2 sau 3 lingurite din fulgi de hrisca ) . Asi vrea sa stiu daca efectul este acelasi, daca nu las la inmuiat de seara .

  2. Eu o las la inmuiat in iaurt pt grija fata de dantura. Multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.