Cu ce înlocuim carnea, laptele şi ouăle în post

Postul autentic începe din interior şi se răsfrânge ca o consecinţă la exterior. Mai întâi se curăţă sufletul de vicii şi de patimi.

Şi, ca o urmare firească a înnoirii spirituale, corpul simte nevoia să fi hrănit cu alimente uşoare de natură vegetală, care nu încarcă stomacul.

Cu ce înlocuim carnea, laptele şi ouăle în post

Cu ce înlocuim carnea, laptele şi ouăle în post

La nivel culinar, postul poate însemna trecerea la un regim vegetarian. Dietele bazate pe crudităţi sunt foarte bogate în vitamine şi minerale.

Cu toate acestea, avem nevoie şi de proteine şi de calorii. De unde luăm aşadar cele necesare unui organism sănătos pe perioada postului?

Cu ce înlocuim carnea, laptele şi ouăle în post?

Alimentaţia în timpul postului nu trebuie să se bazeze doar pe fructe şi 3legume. Există numeroase reţete de succes care îţi pot diversfica meniul.

Ciuperci şi fasole în loc de carne

Ciupercile sunt pe primul loc în topul alimentelor care înlocuiesc carnea. La captiolul proteine, pot ține loc de carne. Au chiar și o calitate în plus: nu conţin grăsimi, colesterol, zahăr sau sare.

Sunt surse bune de fibre, vitaminele B1, B2, B3, B6, C şi D, acid folic, fier, zinc, potasiu, seleniu, fosfor şi cupru.

Se pot căli sau pregăti sub formă de tocăniţe, cu ardei, gogoşari, ceapă, prăjite cu usturoi, la cuptor gratinate cu caşcaval de soia sau ca umplutură pentru plăcinte sau plicuri de foi.

Fasolea este o legumă foarte consistentă şi săţioasă. Poate fi preparată cu sos de tomate și înlocui friptura de carne, sau în ciorbe şi iahnie cu usturoi şi ceapă verde.

Există diverse soiuri de fasole pe care le poţi încerca. Mâncărurile mexicane conţin de pildă fasole exotice.

Lintea, mazărea, orezul, gutuile şi nucile sunt de asemenea înlocuitori  vegetali pentru carne şi produsele din carne.

Lapte de soia, orez şi migdale în loc de lapte de vacă

Laptele de soia este un produs natural și sănătos. Are 40% proteine şi o gamă diversă de vitamine, aiczi graşi şi hormoni naturali.

Se obţine prin măcinare boabelor de soia înmuiate o noapte în apă, prin maşina de tocat.

Laptele de orez conţine calciu, fosfor, magneziu, zinc, vitaminele A, B12 şi D, proteine şi fibre.

Îl poţi prepara acasă din orez brun fiert amestecat cu apă, dat prin blender şi strecurat prin tifon. Se poate adăuga în el sare, vanilie sau scorţişoară.

Laptele de migdale conţine mulţi mai mulţi antioxidanţi decât laptele de vacă: vitamina E, magneziu, seleniu, calciu, fier şi fibre.

Se poate prepara prin înmuierea migdalelor în apă şi măcinarea lor prin maşina de tocat sau la blender.

Se poate face şi brânză, unt, smântână sau chiar îngheţată din produsele vegetale.

Cei care postesc pot înlocui maioneza din ou cu maioneză făcută din pufuleţi înmuiaţi în apă sau cartofi fierţi, amestecaţi cu muştar. În loc de macaroane cu brânză se pot prepara macaroane cu varză sau plăcinte cu bostan.

Meniu de post sănătos – variante

La micul dejun:

• batoane cu seminţe de susan
• ovăz sau alte cereale cu musli şi lapte de orez
• salată de vinete cu maioneză din pufuleţi
• clătite cu banane sau alte fructe de pădure
• iuart din soia

La prânz:

• burgher din soia sau cereale
• crenvuşti vegetarieni
• sandwich cu şuncă vegetariană
• brânză din soia (tofu)
• tartă cu pere sau căpşuni
• migdale, nuci, seminţe de floarea-soarelui sau dovleac

La cină:

• supă din boabe de fasole
• paste cu sos de tomate
• orez cu legume mexicane
• cartofi copţi sau piure cu gutui coapte
• stafide, smochine, floricele sau caise uscate

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.