Cum să faci UNT din SEMINȚE de FLOAREA-SOARELUI (rețetă video)

Această rețetă este foarte simplă și reușită, oricât de ciudat ar suna să faci unt din semințe de floarea-soarelui. Iubitorii de unt de arahide vor fi cu siguranță atrași de această propunere, și vor descoperi că untul din semințele de floarea-soarelui făcut în casă nici nu se compară cu produsele cumpărate din magazine.

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Unt din semințe de floarea-soarelui – rețetă

Ingrediente

• 500-700 g de miez crud de floarea-soarelui
• 1 vârf de cuțit de sare
• 2-3 lingurițe de miere
• 2-3 linguri de ulei

Preparare

Cumpărați miez de floarea-soarelui crud, fără sare, de la magazinele naturiste sau din piață. Se mai găsește de obicei în Lidl.

Pentru ca untul să aibă un gust mai atractiv, rumeniți puțin miezul în cuptor. Întindeți-l într-un singur strat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presărați peste el puțină sare și amestecați-l bine. Lăsați-l la rumenit circa 20 de minute, sau până când miezul devine auriu. Sau puteți prăji miezul într-un ceaun, pe foc mediu, amestecând constant.

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui Rețetă

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui Rețetă

După ce s-a răcorit, puneți miezul în blender și pulsați câte 3 minute, apoi opriți, și cu o lingură sau cu o paletă, dați miezul jos de pe pereții vasului.

Untul se face în etape. Cu puțină răbdare, veți vedea că delicatele semințe de floarea-soarelui se vor transforma treptat într-o pastă cremoasă, numai bună de întins pe pâine.

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Într-o primă fază, miezul va căpăta o textură sfărâmicioasă, apoi va începe treptat, treptat, să se lege, ca la halva. Se adaugă acum uleiul, și se pulsează cel puțin 10 minute în continuu, la viteză medie sau mare. Veți observa că semințele vor încălzi, și vor începe să-și elibereze uleiurile naturale, devenind în scurt timp o masă cremoasă. După ce untul pare bine legat, opriți și adăugați mierea, și mai pulsați 5 minute în continuu. Gustați și vedeți dacă îl vreți mai dulce.

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Unt din Semințe de Floarea-Soarelui

Puteți îmbogăți acest unt cu numeroase arome sau ingrediente adiționale: cacao, scorțișoară, esență de vanilie etc. Îl puteți servi pe pâine, ca sos pentru cereale (fulgi de ovăz), sau ca dressing pentru salate.

Unturile din semințe și nuci au tendința de a se râncezi, de aceea este recomandat să păstrați untul la frigider, într-un borcan închis cu capac.

Vezi și rețeta video:

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. yuy , dar ce bun si gustos E!

  2. De ulei nu mai este nevoie pentru ca semintele de floarea soarelui contin ulei, nu vad de ce sa mai pun ulei. Am facut si eu unt din seminte de floarea soarelui dar fara sa mai adaug ulei, si fara miere de albine.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.