Pâinea învechită și uscată – la ce o putem refolosi (3 reţete ingenioase)
Grâul este considerat principala sursă de hrană a omului.
De aceea pâinea este un produs cu o semnificaţie sprituală aparte.
Pâinea nu se aruncă
Este un aliment sfânt, folosit în taina Sfintei Împărtăşanii, acolo unde ia chipul trupului Mântuitorului. Din acest motiv se spune că este păcat să aruncăm pâinea.
Nici chiar în cazul în carea aceasta se învecheşte? – veţi întreba. Nu, nici măcar în acest caz. La fel putem spune şi despre orice altă mâncare, că nu este bine să o aruncăm la gunoi, când în lume sunt atâţia oameni care mor de foame.
Pâinea însă are un caracter aparte, dat fiind faptul că este un aliment binecuvântat de Dumnezeu. Chiar şi firimiturile care rămân trebuie reorientate spre alţi beneficiari, cum ar fi păsările.
De aceea trebuie să găsim metode de a o refolosi bucăţile care s-au întărit şi nu le mai mâncăm.
Problema este că pâinea mai şi mucegăieşte uneori şi suntem nevoiţi să o aruncăm. În acest caz este bine să rostim o rugăciune scurtă de iertare pentru acest gest.
Pâinea învechită – la ce o putem folosi
Când însă pâinea a stat 2-3 zile, se face pesmet, pentru a nu mucegăi. Se dă la cuptor, se prăjeşte şi se macină la mixer sau prin maşina de tocat. Pesmetul se poate folosi la mâncărurile gratinate.
Iată şi alte reţete ingenioase care te învaţă cum să foloseşte pâinea care rămâne şi se usucă!
Budincă din pâine veche – rețetă
Există o reţetă delicioasă la austrieci pe bază de pâine albă învechită. Feliile de pâine uscată se aşează într-o tavă în strat.
Deasupra se pot pune mere sau pere călite în unt şi zahăr, şi stafide, şi se continuă până se termină feliile de pâine. Între felii se poate pune şi brânză de vaci.
Deasupra se toarnă un amestec de ouă bătute, smântână (sau unt), zahăr şi esenţă de vanilie. Feliile de pâine se aşează într-o tavă şi se dă la cuptor. Se poate servi cu un sos de vanilie.
Rezultatul este o bundincă gustoasă care seamănă la gust cu budinca din paste sau macaroane cu brânză la cuptor.
Găluşte pufoase din pâine uscată
Tot în Austria, feliile de pâine albă uscată se foloseşte la prepararea unor găluşte, care se vor servi pe post de garnitură pentru gulaş, sau alte mâncăruri de genul sosurilor.
Ingrediente
• 300 g de pâine uscată
• 500 ml lapte cald
• 300 g caşcaval ras
• 2 ouă
• o lingură de făină
• pătrunjel
Mod de preparare
• se taie pâinea cubuleţe şi se toarnă peste ea laptele fierbinte
• se lasă să se înmoaie timp de 10 minute
• se adaugă ceapa sarea şi piperul, ceapa tăiată fin, pătrunjelul şi oul bătut
• se amestecă bine cu mâna până când se leagă compoziţia
• se umezesc palmele şi se modelează găluştele
Găluştele se pot adăuga în diverse supe de legume (cu ţelină, ardei, ceapă, cartofi, morcovi şi verdeaţă).
Pâinea uscată muiată în apă se poate refolosi şi la chifteluţe. Se vor lega mai bine şi vor ieşi mult mai pufoase.
Crutoane aromate
• se taie pâinea uscată cubuleţe şi se amestecă împreună cu 50 g de unt frecat cu 2 căţei de usturoi zdrobiţi
• se taie o ceapă şi câteva fire de pătrunjel mărunt şi se adaugă peste amestecul de mai sus
• se rumesc în cuptorul încins
Crutoanele din pâine uscată se pot face şi altfel. Se ung feliile de pâine cu ulei de măsline şi usturoi, se fărâmiţează şi se dau la cuptor.
Se pot adăuga apoi la supe-creme, ciorbiţe de pui, de fasole, cartofi sau ciperci, sau la salate.
multumim