Supa de OASE – un medicament miraculos din vechime (beneficii uimitoare pentru sănătate)

Societăţile preindustriale din întreaga lume au pus un accent special pe folosirea întregului animal la prepararea supelor sau a borşurilor, inclusiv a oaselor. De pildă, triburile africane au o supă specială din oase pe care o dau bebeluşilor şi copiilor mici, iar în Europa, supele şi borşurile din oase au devenit o bază importantă pentru gătit, inclusiv pentru sosuri şi diferite mâncăruri din legume şi carne.

Supa de Oase

Supa de Oase

Acum câteva milenii, medicii chinezi foloseau supa de oase ca elixir vindecător şi întineritor pentru cei bolnavi, slăbiţi sau lipsiţi de energie.

Beneficii pentru sănătate

V-aţi întrebat vreodată de ce supa de pui – denumită şi „penicilina evreilor” – este un remediu atât de bun pentru o răceală? Ştiinţa confirmă, spunând că aceasta inhibă migrarea neutrofilelor şi atenuează efectele secundare ale răcelii, gripei şi infecţiilor respiratorii superioare. Supa de oase este o sursă excelentă de minerale, şi este renumită pentru capacitatea de a creşte imunitatea.

Supa de oase susţine sănătatea articulaţiilor, unghiilor, pielii şi părului, datorită conţinutului mare de colagen. Unii susţin că aceasta ajută inclusiv la eliminarea celulitei, deoarece sprijină ţesutul muscular neted.

Supa de oase îmbunătăţeşte digestia, combate alergiile şi menţine sănătatea creierului. Joacă un rol important în buna funcţionare a sistemului nervos şi în vindecarea rănilor.

Supa de oase conţine foarte mult calciu, magneziu şi fosfor, ceea ce o face un remediu veritabil pentru mineralizarea dinţilor şi întărirea oaselor noastre.

Supa de oase calmează stomacul foarte rapid în caz de gastroenterită virală sau vomă, şi scurtează durata unei răceli sau boli.

Supa de oase de pește (inclusiv din cap) susține buna dezvoltare a organismului, combate oboseala cronică și susține sănătatea glandei tiroide.

Ce conține supa de oase

Supa de oase este foarte bogată în substanţe nutritive, în special în minerale şi aminoacizi – arginină, glicină şi prolină, esenţiali pentru ligamente şi articulaţii.

Glicina susţine procesul de detoxifiere a corpului, digestia şi secreţia acizilor gastrici, şi este folosită în sinteza hemoglobinei, a proteinelor şi a sărurilor biliare. Glicina este transformată în neurotransmiţătorul serină, care creşte vigilenţa mentală, îmbunătăţeşte memoria şi reduce stresul.

Prolina susţine sănătatea pielii, mai ales atunci când este asociată cu Vitamina C, şi împlineşte un rol important în inversarea depozitelor aterosclerotice. Permite pereţilor vaselor de sânge să elibereze depunerile de colesterol în fluxul de sânge, scăzând riscul unor blocaje la nivelul inimii şi a vaselor de sânge din jur. Prolina ajută de asemenea la descompunerea proteinelor, pentru a fi folosite la crearea de noi celule musculare sănătoase.

Supele concentrate din oase sunt de asemenea bogate în gelatină. Aceasta îmbunătăţeşte digestia şi nivelul de colagen (implicit şi sănătatea pielii), şi ajută la tratarea anemiei, a distrofiei musculare, a diabetului şi a bolilor canceroase.

Cartilajele și tendoanele conțin substanțe folosite astăzi la prepararea unor suplimente naturale pentru dureri articulare, precum glucozamină sau condroitină. Glucozamina se găsește mai ales în cochilia scoicilor, iar condroitina în cartilajul de rechin sau de bovine. Aceasta este folosită și ca anticoagulant natural (împiedică formarea cheagurilor de sânge).

Cum se prepară

Supa de oase se prepară din oase cu puţină carne rămasă pe ele, fripte uşor înainte, pentru a îmbunătăţi aroma supei. Se pot folosi diferite tipuri de oase: de pasăre, de peşte, de vită, de oaie, şi se pot adăuga inclusiv legume şi condimente.

Se folosesc de regulă 3-4 litri de apă la 1 kg de oase. Se pot adăuga şi legume: ceapă, usturoi, morcov, ţelină şi pătrunjel.

Supele de oase sunt fierte timp îndelungat, uneori chiar şi 24 sau chiar 48 de ore, pentru a extrage cât mai mulţi nutrienţi din oase. Oţetul de mere ajută la extragerea mineralelor din oase, de aceea se recomandă adăugarea a 1-2 linguri de oţet la prepararea supei.

Supa de oase de peşte se fierbe 8 ore, supa de oase de pui sau pasăre se fierbe 24 de ore, iar supa de oase de vită se fierbe 48 de ore La final, oasele devin foarte moi şi se sfărâmă atunci când le presăm uşor între degete.

În primele 2 ore, se colectează impurităţile care se formează la suprafaţă, la fiecare 20 de minute. La final, supa se strecoară şi se păstrează la frigider, maxim 5 zile.

Se poate bea ca atare, câte 1 cană pe zi, ca medicament (mai ales iarna), sau se poate adăuga la prepararea de supe, fripturi de carne sau legume, sosuri sau alte mâncăruri.

6 comentarii

  1. supa de oase cum si alte supe fierte si în general mîncarea gàtità pràjità nu are nici o legàturà cu sànàtatea …….astea fac parte din traditie defapt o traditie impusà ca fàrà sà ne dàm deama cà ne îmbolnàvim singuri ………o adevàratà supà – vie este gazpacio 100% sànàtate ….stiati cà raw-veganii nu sunt bolnavi de diabet , de tiroidà , de arterità , inimà ++++++ etc de cancer …si de ce ? pentru cà ei consumà numai legume / fructe =alimentele vii …. ,,, hrana sà fie medicament si medicamentele sà fie hrana ,,, a zis HIPPOCRATE ……supa lui HIPPOCRATE era de gazpacio ( 4 rosii , 1 castravete , 1 ardei 1 pàtrunjel + 1 làmîe si ulei de màsline ) ..tàiat màrunt làsat de cu searà la macerat ….si mixat mmmmm o bunàtate

    • Supa de care spuneti..legumele tăiate de cu seara…nu se oxideaza?! Eu asa stiu…totul mâncat proaspăt atunci tăiate…valabil si pt fructe si pt legume.

  2. Da…chiar…Pe cele de porc nu le.ati trecut pe lista …Nu sunt tot oase ?????

  3. O fac si eu …dar nu stiam ca se fierb chiar 24 de ore….Mai ramane zeama dupa aceste 24 de ore de fiert ?? Stiu ca se fierbe la foc f. mic.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.