Budincă din PÂINE veche de 1-2 zile – o reţetă ingenioasă, surprinzător de bună şi simplă
Această budincă va fi cu siguranţă pe placul celor care caută moduri ingenioase de a “recicla” resturile de pâine uscate, sau pâinea veche de câteva zile. Este o reţetă inspirată din bucătăria malteză. Se numeşte Puddina, şi este foarte uşor de făcut în casă.
Budincă din pâine – reţetă
Din ingredientele listate mai jos iese o prăjitură foarte aromată, cu un gust şi o textură densă. Se poate servi ca gustare între mese, sau la micul-dejun, cu un pahar de lapte sau ceai. Este un desert care satură, sau care e poate ţine de foame.
Ingrediente
• 500 g de pâine de 1-2 zile
• 3 ouă
• 2-3 linguri de cacao
• 12 linguri de zahăr
• 2 linguri de unt topit
• 4 linguri de amidon
• 300 g de fructe (stafide, nuci, fructe confiate)
• esenţă de vanilie
• coajă de portocală rasă
Preparare
Feliile de pâine se rup bucăţi mici şi medii, se pun într-un bol, şi se toarnă apă sau lapte, ca să se înmoaie bine. După o oră, se scoate pâinea şi se stoarce cu mâna (nu complet).
Se pune într-un castron încăpător, şi se fărâmiţează cu mâinile. Se adaugă cacaua, zahărul, ouăle, untul topit, fructele, esenţa de vanilie, coaja rasă de portocală şi amidonul. Se amestecă bine cu o lingură, până rezultă o pastă moale, nu foarte fină (pâinea nu trebuie să fie complet mărunţită).
În cazul în care compoziţia rezultată este prea moale, mai puneţi punţi amidon. Dacă este prea tare, adăugaţi puţin lapte sau apă.
Ungeţi o tavă de copt cu ulei, turnaţi compoziţia budincii, şi daţi-o la cuptor circa 45-50 de minute. Înainte de a o da la cuptor, se pot pune pe deasupra nuci, cireşe confiate sau alte fructe uscate. Budinca va ieşi umedă la interior.
Pentru pensionari si cei cu venituri mici cu conditia sa se renunte la fructele confiate:)))
atenție la pâine!!! Unele sortimente mai repede mucegăiesc decât să se usuce!!