Cum să faci TURTE coapte (în ceaun), ca la bunica – mai bune decât pâinea din comerț

Vine o vreme pentru fiecare dintre noi, când simțim nevoia să ne întoarcem la vechile tradiții și obiceiuri, care erau cu siguranță mult mai sănătoase și mai bune decât ceea ce trăim și vedem azi. De pildă, ne putem întoarce cu nostalgie la turtele calde preparate la țară, pe plită, de bunicii noștri. Astăzi, chiar dacă nu avem sobă, putem folosi ceaunul de mămăligă pentru a le coace.

Turte Coapte în Ceaun

Turte Coapte în Ceaun

Turtele coapte la ceaun sunt o variantă mult mai bună decât pâinea înfoiată din comerț. Sunt trainice, sățioase, ușor de preparat, și lipsite de ingrediente-fantomă. În plus, sunt foarte, foarte gustoase. Se pot mânca goale, cu gem, cu unt, sau cu orice mâncare.

Turte coapte în ceaun – rețetă

Se pot prepara din orice tip de făină, acesta fiind unul din marile avantaje ale rețetelor de casă: făină albă, integrală, de secară etc. Turtele ies foarte bune cu tărâțe de grâu sau de ovăz. De asemenea, lista de ingrediente suplimentare rămâne deschisă: se pot adăuga semințe de chimen, rozmarin uscat, busuioc sau alte condimente.

Ingrediente

• 1 kg de făină (albă, neagră, integrală, cu tărâțe etc)
• 25-50 g de drojdie proaspătă
• 1 linguriță de sare
• 2 linguri de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui)
• apă călduță
• opțional: semințe de chimen, rozmarin

Preparare

Punem făina într-un lighean mare, de frământat aluaturi. Într-un bol, amestecăm 1 ceașcă cu apă călduță (nu fierbinte) cu drojdia. O pasăm cu furculița și mai adăugăm puțină făină, cât să se formeze o pastă. Lăsăm acest amestec de drojdie, apă și făină să se umfle puțin, circa 10-15 minute.

Facem apoi un loc în mijlocul ligheanului în care am pus făina și turnăm amestecul de drojdie crescut. Punem sarea, și eventual semințele pe care le folosim. Amestecăm totul cu o lingură, adăugând treptat apă călduță, până se incorporează restul făinii și obținem un aluat nelipicios. Punem și uleiul de măsline, și frământăm bine. Dacă este prea moale, mai adăugăm făină. Acoperim ligheanul cu un prosop gros și lăsăm aluatul să crească cel puțin o oră, pe aragaz.

După ce și-a dublat volumul, tăiem aluatul în bucăți egale, cam de un pumn de bărbat. Presărăm făină pe masa de lucru și întindem fiecare porție de aluat cu sucitorul, într-o formă cât mai rotundă, care să se potrivească ceaunului în care le vom coace. Putem face turtele grosuțe (pufoase), sau subțiri și crocante, ca lipia.

Cum să Faci Turte în Casă

Cum să Faci Turte în Casă

Cât timp întindem aluatul pentru prima turtă, punem ceaunul pe foc. Când s-a încins, punem turta la copt. Focul trebuie potrivit. Dacă e prea tare, turtele se vor arde sau se vor prinde de ceaun. Cel mai bine este să le lăsați să se coacă la foc mic, ca să și crească. După ce s-au rumenit pe o parte, le întoarcem. După ce sunt gata, turtele se pun pe șervețele de hârtie, și după ce s-au răcorit, și se învelesc într-un prosop, pentru a se menține moi și pufoase.

Citeşte mai multe despre:

64 comentarii

  1. Sunt foarte bune si sanatoase.In Moldova se cheama turte prin Muntenia se cheama cococi.Se pot coace si pe o tabla mai groasa pusa pe ochiul de aragaz.Cu magiun de casa sunt un deliciu.

  2. Cococica doi lei, in gara la FAUREI ,asa se zice in baragan , se poate coace si pe plita bune cu branza de oaie calde si-o ceapa , apoi un vin de nu rupi salcamii

  3. Adevarat! dar, faina din magazine, nu prezinta garantia calitatii!

  4. sunt un deliciu, eu le fac fie coapte in cuptor pe tava intoarsa, fie in ceaun.

  5. Cind sunt calde le ungi cu unt dimineata la micul dejun cu brinza si maslune mmmmmmm si cu ceai oooohhhhh pofta buna

  6. Fac mereu astfel de turte la ceaun.

  7. Se prepara in oltenia de cand ma crescut bunica mea imi f astfel de azme se cheama la noi , iar dupa le f si mama si eu la randul ,meu le faceam la copii mei , iar acum le fac unde sant, sant f cunoscute in Romania ………mai nou le fac si fetele mele!

  8. Cocoace, f. bune, mama mea le face cind merg in vacanta. Eu nu maninc piine din comert. La test la fel imi prepara pui pe azma, iau kg.cind merg la mama.

  9. Turtite pe plita , cu ele am crescut!!!

  10. Doamnelor si domnilor,mi-au placut toate comentariile mariilor voastre,dupa cum vedeti ,fiindca-mi plac la nesfirsit si turtele acestea..Nu am cuvinte sa le apreciez.Pofta buna la toti.

  11. Mama me ce bune cu ciorba de fasole si cu o ceapa .

  12. O sa incerc si eu prima oara,m-ati facut curioasa,…eu fac demult langosi cam tot asa este aluatul doar ca este fara ulei si fara mirodenii in compozitie si se prajesc in ulei incins,sint la fel f buni si langosii…merita sa incercati! 😉

  13. Foarte sanatoase si bune fara euri …….. unde esti tu copilarie cu aceste turte, dar azi copii au fel de fel de cipsuri cu euri…..

  14. Le fac mereu ;sint la Bucuresti sau in alta parte,fac cu mare placere turte,nu pot uita de unde sint ..si acum ..,,cind descoperim ,,cit sint de sanatoase..fac cit se poate de des,originea..nu mi-am ascuns-o niciodata..deci ,,la turte inainte,,!

  15. wow,wow ce bune sunt,mama mea face si pun cateva kg.pe mine cat stau la ea,nu ma satur de ele,sunt minuni

  16. Foarte bune,am făcut si eu așa am crescut,.!

  17. aM SA FAC SI EU ….o sa le umplu cu branza si marar si apoi le voi coace la fel……bun..bun….Multumesc pentru ideie…

  18. si daca nu am ceaun cum pot sa le coc…

  19. se coc si intr-o tigaie mai adanca, putin unsa si cu capac.

  20. Fac si eu! in ceaun sau cratita de tuci! Nu exista ceva mai bun!

  21. Cele mai bune!!! Saru’mana bunicii mele ce ma rasfata cu turte facute pe plita de de fiecare data cand merg la ea💐💐💐

  22. Le face si mama mea sint tare bune.

  23. Iti aduci aminte cand ne duciam la tara si mancam turte pe plita ?

  24. Vreau și eu, livrați la domiciliu?

  25. Deci se coc in tuci ca si pe plita !

  26. HAHAAA mare lucru, cine nu stie sa faca, nici nu invata acum

  27. Mama mea le face mereu! Sunt super bune calde cu brinzica! O zi minunata!

  28. Jur ,,,că sunt coapte pe plită !

  29. În ceaun se coc mai bn pe ambele părți!!!

  30. Se fac f. bine si pe gratarul din fonta, pui turta pe gratar si acoperi cu un capac, intorci si tot asa, pofta buna!

  31. In Moldova se numesc turte si sunt foarte bune coapte in ceaun !

  32. Trimitem si mie doua bucati !!!! MULTUMESC! !!!

  33. Se pot face si pe gratarul de tuci /teflon , pe ochiul de aragaz.

  34. Astea seamana cu pancovele lu bunata Terezia!

  35. Ceaunul nu trebuie uns?

  36. Cele mai bune eu fiind olteanca fac saptaminal turte pt copii le place foarte mult

  37. Am facut si eu ieri !😀😀😀😀

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.