Siropul de HREAN – remediu prețios pentru afecțiunile sezonului rece

Dumnezeu a poruncit naturii să ne furnizeze tipul de hrană potrivită fiecărui anotimp și specificului său. De pildă, vara, când este foarte cald, avem foarte multe verdețuri, fructe zemoase și legume care conțin multă apă. Iarna, pentru a combate frigul și afecțiunile virale, ne putem folosi de hrean, usturoi, și alte rădăcinoase bogate în vitamine, precum sfecla roșie sau țelina.

Hrean

Hreanul este un aliment de foc, unul din cei mai de temut inamici ai afecțiunilor care apar în sezonul rece. Utilizările sale terapeutice se adresează unei game foarte variate de boli, însă majoritatea lor sunt de natură infecțioasă sau circulatorie.

Sirop de hrean cu miere – rețetă

Ingrediente

• 1 rădăcină de hrean
• 4 linguri de miere

Rețeta este foarte simplă. Rădăcina de hrean se curăță de coajă, se spală și se dă prin răzătoarea mare sau mică. Se amestecă apoi cu mierea de albine într-un borcănel, care se închide ermetic și se lasă la macerat 30 de minute, sau peste noapte.

După acest interval, preparatul se consumă ca atare (cu tot cu răzătura de hrean), sau se strecoară printr-un tifon. În acest caz, resturile de hrean care rămân după filtrarea siropului se pun la fiert cu apă cât să le acopere, apoi se strecoară zeama rezultată (presând bine hreanul), și după ce s-a răcit, se adaugă în siropul crud extras prima dată.

Administrare

Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Doza se poate mări în funcție de severitatea afecțiunii. În cazul tusei (de orice natură), se iau câte 5-6 lingurițe de sirop de hrean pe zi, cu înghițituri rare, pentru a-i permite să acționeze la nivelul gâtului.

Indicații terapeutice

Rădăcina hreanului este o sursă bogată de Vitamina C, un antioxidant esențial pentru sistemul imunitar, care are mai mult de suferit când temperaturile scad sub 0 grade. De asemenea, conține fier, potasiu, magneziu și calciu.

Compușii chimici numiți glucozinolați luptă împotriva bacteriilor la fel de eficient ca și antibioticele sintetice, dar și împotriva celulelor canceroase, datorită proprietăților citostatice puternice.

Persoanele sensibile la răceli și boli pot include în dieta zilnică și salata de hrean cu sfeclă roșie fiartă în coajă (legumele se curăță și se rad pe răzătoare, apoi se amestecă cu puțin ulei de măsline, sare și oțet). Doza de tratament este de 50 de mg, de 2 ori pe zi.

Precauții și contraindicații

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean. 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.