HUMUS de năut sau semințe de floarea-soarelui – o rețetă extrem de sănătoasă

Humusul este dovada că cele mai bune și gustoase mâncăruri sunt la bază extrem de simple și ușor de preparat. Una din cele mai celebre mâncăruri din lume, humus este descris de multe surse ca un aliment antic. În Israel, humus este parte a meniului zilnic, și datorită popularității sale, a devenit un simbol alimentar național. Acest popor consumă de două ori mai mult humus decât arabii.

Humus Rețetă

Humus Rețetă

Humus de năut – rețetă

Humusul este o pastă preparată din năut, semințe de susan, usturoi, lămâie și ulei de măsline, care poate înlocui multe mâncăruri nesănătoase pe care societatea actuală ni le impune spre consum. Românii compară adesea humusul cu fasolea bătută, datorită texturii asemănătoare și a gustului plăcut.

Humus este nu doar o mâncare practică și gustoasă, ci și foarte bogată în substanțe nutritive. Conține foarte mult fier și Vitamina C, Vitamina B6, proteine, fibre dietetice, aminoacizi și grăsimi mononesaturate. Din acest motiv, humus este o mâncare utilă și de altfel foarte populară în dietele vegetariene și vegane, fiind considerat o proteină completă atunci când este servit cu pâine.

Ingrediente

• 150 g de boabe de năut uscat
• 100 g de tahini (pastă de semințe de susan)
• ½ lămâie
• 3 linguri de ulei de măsline
• 1 cățel de usturoi
• pătrunjel, coriandru sau chimion (opțional)
• sare

Preparare

Boabele de năut se spală bine și se pun la înmuiat în apă peste noapte, sau chiar 12 ore. După acest interval, năutul se fierbe circa o oră. Se scurge de apă și se pune într-un blender împreună cu celelalte ingrediente. Se mixează până când rezultă o pastă omogenă. În cazul în care pasta iese prea groasă, se mai poate înmuia cu puțin ulei sau pă minerală.

Servit ca aperitiv cu lipie, humus poate garnisi la fel de bine diferite mâncăruri din pui, pește, vinete, ceapă caramelizată, ciuperci sotate sau alte preparate.

Humus din semințe de floarea-soarelui – rețetă

Aceasta este o variantă inedită a humusului clasic, preparată cu semințe de floarea-soarelui. Are textura unui unt, și se poate servi dimineața, pe pâine. Este foarte gustos și sănătos.

Ingrediente

• 200 g de semințe de floarea-soarelui
• 4 căței de usturoi
• 1 lămâie
• 450 ml de apă
• sare

Preparare

Semințele de floarea-soarelui se decojesc și se pun într-un bol cu apă la hidratat circa 8 ore (peste noapte). După trecerea acestui interval, semințele înmuiate se pun într-un blender împreună cu usturoiul, sucul de lămâie proaspăt stors și sarea. Se pulsează până când rezultă o pastă omogenă. Hummus-ul astfel obținut se păstrează într-un bol, ornat după gust și preferință.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. toata lumea ne invata cum sa mancam si mai ales ce……in ziua de azi!

  2. humusul de naut este foarte bun ,hranitor si gustos deopotriva , sotul meu gateste pentru noi in zilele de post .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.