Clătite de Post cu Fructe şi Sos

În post, majoritatea mâncărurilor care ne plac sunt interzise. Pe lista neagră sunt mai ales dulciurile. Din fericire, există numeroase reţete de dulce care se pot prepara fără lapte şi ouă. De pildă, clătitele se pot face foarte bine şi de post. Pentru umplutură, se pot alege fructe şi sosuri delicioase de miere sau unt de arahide.

Deserturi de Post: Clătite cu Fructe şi Sos

Deserturi de Post: Clătite cu Fructe şi Sos

Clătitele de post sunt pufoase şi aromate. În loc de dulceaţă şi gem se pot folosi fructe proaspete, dulci: banane, căpşuni, portocale, piersici, mango, nuci sau smochine. Pentru o mâncare mai consistentă, clătitele se pot umple cu legume: urzici, spanac şi alte vărzări.

Clătite cu mix de fructe

Ingrediente:

• 100 grame de făină
• 100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon
• 25 grame de zahăr
• 50 ml de ulei
• Fructe: banane, portocale, piersici
• Frişcă vegetală (opţional)
• Coajă de lămâie şi portocale
• Scorţişoară
• Alte arome preferate
• Un praf de sare

Mod de preparare:

• se pune făina şi apa într-un vas mare
• se mixează bine cu mixerul sau telul
• se face o pastă fără cocoloaşe
• se incorporează zahărul, sarea,scorţişoara şi celelalte arome
• se unge tigaia cu ulei
• se toarnă compoziţia cu un polonic
• se roteşte tigaia pentru a nu se arde clătita pe margini
• se taie fructele cubuleţe
• se ornează foile cu fructe şi frişcă vegetală

 Clătite cu portocale

Clătite cu portocaleIngrediente:
• 200 ml de apă minerală sau borş
• 100 ml de ulei
• 200 g de făină
• 50 g de zahăr
• 5 portocale
• o lingură de miere de albine
• o lingură de zahăr vanilat
• o steluţă de anason
• un praf de sare

Mod de preparare:

• se amestecă într-un castron făina, zahărul şi sarea
• se adaugă apa minerală şi uleiul
• se foloseşte telul sau mixerul
• se face un aluat grosuţ ca smântâna
• se coc clătitele pe ambele părţi
• după fiecare clatită se unge tigaia cu ulei, folosind o pensulă
• se stoarce sucul de la o portocală
• se adaugă în el mierea, zahărul şi anasonul
• celelalte portocale se taie felii groase şi se adaugă în sucul de mai sus, la foc mic
• sosul se fierbe până la îngroşare
• feliile de portocală se întorc pe ambele părţi să se pătrundă bine
• feliile de portocală se aşează pe foile de clătită cu tot cu sos şi se servesc calde

Pont! Secretul la clătitele de post este legat de consistenţa compoziţiei. Se vor face aşadar mai groase, pentru ca foaia să nu se prindă de tiagaie şi să se rupă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.