Salată de varză roșie și mere – rețeta unui aliment-medicament impresionant
Varza este una din cele mai vechi legume ale lumii, cultivate de peste 7 milenii în Europa, considerată un adevărat panaceu. Despre proprietățile terapeutice remarcabile ale verzei au vorbit numeroși medici ai antichității: Hippocrate, Chrysip sau Galenus. Și fitoterapia modernă recunoaște varza ca fiind un aliment-medicament extrem de puternic.
Salată de varză și mere – rețetă
Tot mai multe persoane simt astăzi nevoia să se hrănească natural, să mănânce mai mult vegetal, ușor și sănătos. O salată de varză roșie cu mere poate fi una din cele mai inspirate alegeri în acest sens.
• 1 cană de varză roșie ras
• 1 ceașcă de măr ras sau 1 măr tăiat feliuțe subțiri
• 2 linguri de oțet de mere sau alt dressing preferat
♣ Beneficii
Înfocatul luptător împotriva corupției, scriitorul și omul de stat roman Marcus Porcius Cato, cunoscut și sub numele de Cato Cenzorul a spus că dacă populația ar consuma varză zilnic, nimeni n-ar mai fi bolnav.
Ca și alte legume sau fructe de culoare roșie sau violet, varza roșie conține flavonoide antociani – antioxidanți foarte puternici care au demonstrat proprietăți anti-cancerigene importante. Mai precis, varza roșie conține 36 de tipuri de antociani diferiți, sulforafan și un compus numit indole-3-carbinol, care pot modula căi de semnalizare celulare pentru a reduce riscul de cancer. Varza are efecte anti-inflamatorii și cardioprotective, dar și de combatere a sindromului metabolic și a rezistenței la insulină.
Varza are un efect remarcabil asupra tractului digestiv, ajutând la tratarea ulcerului și gastritelor hiperacide. Vitamina U pe care varza o conține din belșug protejează mucoasa stomacului, iar Vitamina K, care are efecte antihemoragice semnificative, ajută la vindecarea acestor boli în 3 săptămâni.
Datorită acidului lactic, varza roșie acționează ca un dezinfectant pentru tractul digestiv. Zeama de varză are un efect laxativ, fiind recomandată pentru stimularea digestiei. Varza consumată ca atare ajută la tratarea diareei, iar sucul în caz de oxiuri sau limbrici. Varza roșie este totodată și un bun pectoral pentru afecțiunile aparatului respirator: bronșite, laringite sau catar respirator și astm.
Bibliografie:
„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe” – Ovidiu Bojor în colaborare cu Catrinel Perianu
super