Supă de LINTE – rețete dietetice cu beneficii

Lintea este un tip de fasole mai selectă, fiind considerată este unul din cele mai versatile și hrănitoare legume, cu o aromă plăcută de nucă. Este ușor de gătit, și posedă un conținut nutrițional remarcabil, de care oricine poate beneficia, incluzând-o în dieta săptămânală. 

Supă de Linte

Supă de Linte

Lintea scade colesterolul și riscul de boli cardiovasculare, îmbunătățește digestia și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, datorită conținutului de fibre, magneziu, și acid folic. Se poate alege din mai multe sortimente și culori de linte, în funcție de preferință.

Supă de linte – rețetă

Am ales două rețete de supă cu linte, foarte gustoase și sănătoase, ideale pentru vegetarieni, sau pentru cei care țin post. Lintea este o sursă bună de proteine vegetale și fier. Crește energia și stimulează metabolismul, ajutând inclusiv la pierderea în greutate, dat fiind că are un conținut redus de calorii și nul de grăsimi. Persoanele care suferă de boli cronice, sunt sfătuiți să strecoare prima supă de linte prezentată mai jos.

Ingrediente

• 100 g de linte boabe
• 1 morcov
• 1 rădăcină de pătrunjel (sau țelină) și frunze
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• 1 linguriță de pulbere de chimen
• 2 foi de dafin
• 1.5 litri de apă

Preparare

Boabele de linte se spală în mai multe ape, apoi se se pun la înmuiat într-un castron cu apă rece (cât să le acopere), circa 2 ore. După acest interval, lintea se scurge de apă și se pune într-o cratiță, împreună cu morcovul și rădăcina de pătrunjel rase sau tăiate cubulețe, ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se adaugă și chimenul măcinat și dafinul. Se toarnă apoi apa, se pune capacul pe cratiță (lăsând puțin spațiu) și se pune totul la fiert la foc moderat. Supa este gata când boabele de linte s-au înmuiat și legumele sunt moi. Supa de linte se poate servi cu pâine sau cu mămăliguță caldă, cu puțină smântână sau mai multe condimente și verdețuri.

Supă-Cremă de Linte

Supă-Cremă de Linte

Supă-cremă de linte – rețetă

Ingrediente

• 250 g de linte boabe
• 1 cartof
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 1 crenguță de cimbru
• 2 foi de dafin
• 3 frunze de salată sau spanac
• 1-2 linguri de ulei de măsline
• 2 litri de apă

Preparare

Boabele de linte se spală de mai multe ori și se pun la fiert cu apa într-o oală încăpătoare. Capacul se pune parțial pe oală. După primele clocote, se dă focul la mic și se mai lasă la fiert încă 20 de minute. După acest interval, se scurge apa și adaugă alta curată. Acum se pun și celelalte ingrediente tocate după bunul plac. Se lasă la fiert până când toate legumele sunt moi.

După ce s-a răcorit, supa se trece printr-o sită sau strecurătoare, sau prin robot. Supa-cremă astfel obținută se poate servi cu crutoane și smântână, sau doar cu puțină zeamă de lămâie și piper.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Daca pui lintea si la inmuiat si la fiert cu legumele se face terci….se pune doar cand legumele sunt aproape fierte

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.