Sirop de Cimbrișor – Rețetă, Indicații Terapeutice

Cimbrișorul este o plantă aromatică deosebit de puternică. Crește în mod spontan pe pajiștile din România. Mai este cunoscut sub numele de tămâiță sau cimbru sălbatic, și are o aromă plăcută de lămâie. Îl folosim adesea ca aromatizant pentru fripturi și sosuri, fără să știm că avem în mâini o plantă de leac excepțională.

Rețetă Sirop de Cimbrișor

Sirop de Cimbrișor – Rețetă, Indicații Terapeutice

Sirop de Cimbrișor – Rețetă, Indicații Terapeutice

INGREDIENTE

2 mâini de cimbrișor
1 kg de zahăr
1 litru de apă
1-2 linguri de suc de lămâie

PREPARARE

Pentru prepararea siropului se poate folosi toată plantă, în afară de rădăcină. Cimbrișorul se spală bine de impurități, în mai multe ape. Se pune apa la fiert, și când dă în clocot, se adaugă și cimbrișorul. Se oprește focul și se acoperă vasul cu un capac. Se lasă la infuzat până când se răcește.

Ceaiul de cimbrișor astfel obținut se strecoară, și se pune din nou la fiert cu zahărul și sucul de lămâie proaspăt stors. Se fierbe totul la foc mic, circa 30-40 de minute. Cu o paletă, se colectează spuma adunată la suprafață. După ce s-a legat, siropul se toarnă fierbinte în sticluțe mici, închise la culoare, sterilizate în prealabil.

Se închide ermetic și se lasă la răcit la temperatura camerei, învelite cu mai multe pături groase.

Se ia câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, diluat cu apă minerală.

Sirop de Cimbrișor Preparat la Rece

Într-un borcan de sticlă așezăm un strat de frunze, apoi unul de flori de cimbru, și la final un strat de zahăr. Închidem borcanul ermetic și lăsăm la macerat la loc însorit, circa o lună. După această perioadă, sropul se strecoară și se pune în sticle mici. Se păstrează la rece.

Indicații terapeutice

Din cimbrișor se poate face ceai sau sirop, cu utilizări terapeutice nenumărate. Cimbrișorul are un efect energizant general și este foarte bun în problemele digestie, în special în constipație. Siropul de cimbrișor este un medicament extraordinar pentru afecțiunile respiratorii, mai ales pentru copii:

– Răgușeală
– Tuse, tuse spastică
– Laringită
– Traheită
– Astm bronșic
– Bronșită
– Rinită cronică

Rețetă Sirop de cimbru și miere

La fel de bun pentru afecțiunile respiratorii și pulmonare este siropul de cimbru și miere. Se pun 30 g de cimbru la infuzat cu o cană de apă, 10 minute. Se strecoară și se amestecă apoi cu 1 ceașcă de miere de albine. Siropul astfel obținut se toarnă într-o sticlă și se lasă la macerat câteva zile. Se poate păstra la frigider mai multe luni.

 

5 comentarii

  1. la noi incepe sa inforeasca,voi face negresit

  2. Nu sint de acord ,se foloseste zahar !

  3. asa e ….dar zaharul e prezent in orice acum….si inlocuitor crezi ca-i mai sanatos?

  4. Stramosii nostri au mancat zahar si n-a murit nimeni de asta .

  5. Am in lucru sper sa iasa!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.