Dulceață de Salcâm Alb sau Roz – 2 Rețete

Dulceața de flori de salcâm este un vis împlinit pentru iubitorii de arome estivale. Se poate prepara din flori de salcâm alb sau roz. Rezultatul este o delicatesă extrem de parfumată și savuroasă. Este o rețetă deosebită, care se poate servi cu clătite, pe pâine sau se poate adăuga la alte deserturi. Este bine să culegem florile de salcâm dintr-o zonă pe cât se poate nepoluată.

Rețetă Dulceață de Flori de Salcâm  
Rețetă Dulceață de Salcâm Alb

Rețetă Dulceață de Salcâm Alb 

INGREDIENTE

500 g de flori de salcâm
700 g de zahăr
700 ml de apă
1 plic de zahăr vanilat
1 lămâie

PREPARARE

Se culeg crenguțele de salcâm cu grijă. Se desprind florile de pe ciorchine, se îndepărtează eventualele insecte și se spală în mai multe ape. După ce s-au scurs bine și s-au zvântat, se pun la fiert cu apa și zahărul, într-un vas încăpător. Se dă focul mare și se lasă circa 20 de minute, sau până când obținem un sirop gros.

Adăugăm florile de salcâm în sirop și lăsăm totul la fiert încă jumătate de oră. Când dulceața a căpătat o consistență asemănătoare mierii de albine și o culoare roșiatică, adăugăm zeama de la lămâie și zahărul vanilat.

O mai lăsăm pe foc 2-3 minute, apoi luăm vasul de pe foc. Dulceața de salcâm fierbinte se toarnă în borcane spălate și sterilizate în prealabil. Punem capacele, le strângem bine și le întoarcem invers pentru a evita pătrunderea aerului. Acoperim borcanele cu 1-2 pături groase și le lăsăm să se răcească la temperatura camerei câteva zile. Florile se pot scoate, pentru a obține un fel de miere se salcâm.

Rețetă Dulceață de Salcâm Roz  
Rețetă Dulceață de Salcâm Roz

Rețetă Dulceață de Salcâm Roz

INGREDIENTE

500 g de flori de salcâm roz
800 g de zahăr
800 ml de apă
½ linguriță de sare de lămâie

PREPARARE

Se pune apa cu zahărul la fiert până când apa scade la jumătate și se leagă ca un sirop, circa 50 de minute. Florile de salcâm se aleg de impurități și se spală în mai multe apă. Se pot lăsa 1-2 ore în apă rece cu puțină sare de lămâie pentru a “spăla” efectele poluării.

După ce am pus florile, mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră, apoi adăugam și sarea de lămâie. Aceasta ajută la combaterea zaharisirii dulceții. Dulceața e gata dacă atunci când o întindem pe farfurie, nu se împrăștie, ci rămâne ca niște cristale. Dulceața de salcâm astfel obținută se pune în borcane și se lasă la răcit la temperatura camerei, acoperite cu pături.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. E foarte bună seamănă la gust si aromă cu cea de trandafir.

  2. PANE…salcam, soc, cimbrisor…HERB TEMPURA

  3. IA MAI CITESTE ATENT RETETA , LA TAIFAS .ro

  4. am facut si eu dar am promis ca numai fac in veci…. tare migalos , ……

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.