Tahini (Pastă de Susan) – Rețetă Simplă și Beneficii

Tahini, sau pasta de susan este un super-aliment, plin de nutrienți esențiali pentru sănătate. Semințele de susan conțin Vitamina B1, B2, B3, B5, o doză mare de calciu și de acizi grași Omega-3 și Omega-6, magneziu, fier, fosfor, mangan și cupru. Tahini este o rețetă simplă de făcut și accesibilă. Pasta de susan se poate consuma pe pâine, sau se poate adăuga în prăjituri, salate sau supe.

Rețetă Tahini (Pastă de susan)
Tahini (Pastă de Susan) – Rețetă Simplă și Beneficii

Tahini (Pastă de Susan) – Rețetă Simplă și Beneficii

Tahini, sau pasta de susan este o rețetă de inspirație arăbească, a cărui mod original de preparare este puțin mai complicat. Noi însă am ales o rețetă simplă de pregătire în casă, care conține doar 2 ingrediente: semințe de susan și ulei vegetal, nu neapărat de susan sau de măsline.

Ingrediente

___________________________________________________________________________________________

• 3 căni de semințe de susan
• 2-3 linguri de ulei de susan/de măsline extra virgin (opțional)

Preparare

___________________________________________________________________________________________

Pentru a pregăti un tahini mai aromat și gustos, semințele de susan se pot prăji. Ele vor dobândi de asemenea o culoare mai închisă. Cel mai ușor, semințele semințele de susan se prăjesc în tigaie, însă e nevoie de multă atenție pentru a nu le arde. Acestea trebuie prăjite doar cât să devină ușor casante și lucioase, nicidecum rumenite. Se vor întoarce constant cu o lingură de lemn, pentru a nu se prinde sau arde.

O altă variantă este să dăm semințele de susan la cuptorul încins în prealabil la 350 de grade. Se pun semințele de susan pe o tavă căptușită cu hârtie de copt, și se dau la cuptor 10-15 minute, întorcându-le pe toate părțile pentru a nu se arde.

Mai departe urmează măcinarea semințelor de susan. Acestea se pot da prin râșnița de cafea, printr-un robot cu viteză mare, sau cu ajutorul blenderului manual. Se adaugă uleiul și semințele, și se începe măcinarea. Totul durează în jur de 3-5 minute, dacă se mixează în 3-4 reprize, cu un timp scurt de pauză între. Pasta rezultată trebuie să fie la fel de fină ca cea din comerț, de aceea trebuie avut grijă la cât ulei folosim.

Pasta de susan astfel obținută se păstrează într-un borcan cu capac la frigider. Rezistă câteva luni. Din cantitatea de ingrediente folosită vor rezulta în jur de 2 căni de pastă de susan.

Tahini tradițional se face din semințe de susan în coajă, și nu din cele decojite de la magazin, pentru că nu va ieși la fel de cremos. În cochiliile exterioare se regăsesc foarte multe substanțe nutritive, mai ales calciu, care se pierd prin procesul de decojire.

Dacă nu aveți posibilitatea să găsiți susan integral, adăugați la prepararea pastei 2-3 linguri de ulei de susan sau ulei de măsline extra virgin. Uleiul va da cremei o textură mai fină, dar va modifica ușor aroma. Tahini se poate prepara cu diferite arome: usturoi, chimen, coriandru, usturoi sau pătrunjel sau zeamă de lămâie.

Rețeta de Tahini din susan crud

Rețeta de Tahini din susan crud rezistă 3 zile la frigider, și se face din semințele de susan înmuiate în prealabil în apă la temperatura camerei (cât să le acopere), timp de 4 ore.

___________________________________________________________________________________________

Sursă: http://thesimpleveganista.blogspot.ro/2012/10/homemade-tahini.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

2 comentarii

  1. Este mai bine s-o cumperi gata făcută.

  2. foarte bun,se poate amesteca si cu miere.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.