Pâine De Casă Fără Drojdie – Rețete

Pâinea fără drojdie este o rețetă tradițională, cu un ecou de sute de ani, încă populară în unele colțuri ale țării noastre, îndeosebi în zonele rurale din țara Moților, Sălaj, Maramureș, Vrancea sau Dobrogea. În loc de drojdie, femeile foloseau pe vremuri niște turtițe uscate, sau zeamă de frunze de viță de vie fermentate. Această pâine este mult mai sănătoasă decât cea care suntem obișnuiți astăzi. Se poate prepara acasă, urmând câteva rețete simple.

1. Rețetă Pâine de casă fără drojdie  
Pâine de Casă fără Drojdie – Rețete (Image courtesy sxc.hu)

Pâine de Casă fără Drojdie – Rețete (Image courtesy sxc.hu)

Ingrediente

• 1 kg de făină
• 1 lingură de zahăr
• 1 lingură de tărâțe
• 1 lingură de ulei
• puțină apă călduță
• sare după gust

Preparare

În loc de drojdie, se vor folosi niște turtițe uscate. Acestea se prepară astfel: se pune făina într-un castron mare, și în mijloc se face un loc cu lingura, în care se toarnă puțină apă călduță în care z-a pus la dizolvat zahărul. Se adaugă tărâțele și uleiul, apoi sarea.

Se amestecă bine cu mâna și se frământă până se obține un aluat nu foarte tare. Se fac turte rotunde și subțiri de un deget. Această cantitate de aluat ajunge pentru 20 de turte. Turtițele astfel preparate se lasă la uscat la soare într-o tavă, apoi se țin în pungi de hârtie.

Pentru preparare propriu-zisă a pâinii, se face o plămădeală dintr-o turtiță uscată, înmuiată în puțină apă caldă, sare și zahăr. Se lasă 15 minute la crescut, apoi se toarnă caldă peste făina pregătită pentru pâine. Se frământă ca un aluat, adăugând câte puțin ulei cald. Pâinea se coace în cuptorul preîncălzit.

2. Rețetă Pâine fără drojdie

Ingrediente

• 15 frunze de vie
• 500 ml de apă călduță
• 1 linguriță de zahăr

Preparare

Pentru dospire și afânare, se poate folosi o zeamă din frunze de viță de vie fermentate. Se rup frunzele de vie și se pun la înmuiat într-un vas cu apa și zahărul. Se acoperă vasul și se lasă la soare până când începe să fermenteze. Se strecoară, și zeama rezultată se folosește la prepararea unei pâini dintr-un kilogram de făină. Se frământă ca o pâine obișnuită, adăugând puțin ulei. Pâinea se pune în tăvi și se lasă 30 de minute la loc cald (pe aragaz) pentru a crește puțin înainte de a o da la cuptor.

3. Rețetă Pâine fără drojdie, cu iaurt

Ingrediente

• 280 g de făină
• 250 g de iaurt
• 1 ou
• 1/2 linguriță de zahăr
• 1 pachet de praf de copt
• 1 linguriță de sare

Preparare

Se amestecă iaurtul, oul, zahărul și sarea într-un bol mare, apoi se adaugă făina împreună cu praful de copt. Aluatul va rămâne lipicios, de aceea nu se manevrează manual, ci se răstoarnă cu totul  într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează deasupra. Se poate presăra susan sau mac. Se dă la cuptor 15-20 de minute.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. viataverdeviu.ro spune: Graul contine nu una ci 23 de mii de proteine potential daunatoare. La ce bun sa mai consumam paine ? Ce sa mai credem ?

  2. O turtita este suficienta pentru ce cantitate de faina?Iarna se pot pregati turtite ?

  3. Grâul modificat genetic conține proteine dăunătoare. Cel cultivat natural este un miracol pentru sănătate, mai ales tărâțele de grâu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.