Sarmale de Post Cu Ciuperci – Rețete Gustoase
Foarte mulți spun că sarmalele de post ies uneori chiar mai gustoase decât cele cu carne, iar alții nici nu fac bine diferența între sarmalele de post și cele cu carne, datorită gustului bogat care provine din amestecul de verdețuri și legume folosite în acest caz din belșug. Rețeta de sarmale de post include orez, și se poate face cu ciuperci sau bureți, cu soia, nuci sau măsline.
Rețetă Sarmale de Post cu Ciuperci

Sarmale de Post Cu Ciuperci – Rețete Gustoase
Ingrediente
___________________________________________________________________________________________
• 1-2 căpățâni de varză murată sau proaspătă
• 200 ml de orez
• 500 g de ciuperci
• 2 cepe mari
• 2 morcovi
• 1 rădăcină de țelină mică
• 60 ml de ulei
• 150 ml de bulion sau suc de roșii
• 2 foi de dafin
• 1 legătură de mărar (se poate folosi și mărar uscat cu semințe)
• 1 legătură de cimbru
• 2 ramuri de cimbru
• sare, piper și câteva cuișoare, după gust
___________________________________________________________________________________________
Preparare
Se pregătesc mai întâi frunzele de varză. Se clătesc sub un jet de apă rece, dacă varza murată este prea sărată. Se scot nervurile de pe frunze, și se pun deoparte. Se aleg doar frunzele suficient de mari pentru înfășurat umplutura.
Dacă se folosește varză proaspătă, se pune cu totul la fiert într-o oală mare cu apă. După primul clocot se adaugă puțină sare, și se lasă 1-2 minute la opărit. Se desfac frunzele treptat, prin mai multe scufundări și opăriri, până când s-au detașat toate frunzele. Acestea trebuie să fie suficient de moi pentru a le putea folosi la sarmale.
Se curăță morcovii și țelina și se rad pe răzătoarea mare, sau se fac la robot. Se curăță și ceapa și se taie mărunt. Se pune o tigaie pe foc, se încinge uleiul și se pun la călit morcovii, țelina și ceapa. Se lasă 4-5 minute la foc mic.
Dacă se folosesc ciuperci proaspete, acestea se spală bine și se lasă pe un șervețel la scurs. Se pot șterge chiar cu un șervețel pentru a fi curate. Se toacă mărunt și se pun peste legumele călite din tigaie. Se amestecă și se mai lasă pe foc încă 2-3 minute. La urmă se adaugă sarea și piperul, precum și verdețurile tocate.
Se pune orezul crud, bine spălat și uscat în compoziție, și se amestecă bine. La sarmale se potrivește foarte bine orezul cu bob rotund, plin.
Se începe umplerea frunzelor și rularea lor, cu capetele bine împachetate înăuntru. Sarmalele astfel pregătite se pun la fiert într-o oală cu pereți groși. Gustul este incomparabil mai bun dacă se folosește o oală de lut sau de ceramică.
Se așează pe fundul oalei un strat de frunze mici d varză și nervurile rămase, tocate mărunt. Peste ele se începe aranjarea sarmalelor, pe linie verticală, în cercuri, sau după propria preferință. Se acoperă sarmalele cu încă un strat de varză toacă, se pune bulionul, dafinul și cele 2 crenguțe de cimbru. Peste sarmale se toarnă acum apă caldă, 1-2 degete deasupra lor. Se pune capacul și se pun la fiert la foc mic. Se poate folosi o plită, sau se dau la cuptor, pentru a fierbe îngăduit.
Se verifică sarmalele din când în când, pentru a vedea dacă mai este nevoie de apă. Sarmalele sunt gata când frunza de varză se rupe ușor cu furculița.
cele mai bune, mereu facem!
super..