Zacuscă de Pește – Cu Gogoșari, Ardei și Morcovi
Zacusca de pește este una din cele mai vechi, sănătoase și ușor de făcut rețete românești. Se prepară cu pește proaspăt, un soi care are cât mai puțini spini și oase posibil. Se poate încerca novac, crap, macrou, știucă, sau orice alt pește preferat. Peștele oceanic conține mai mult iod și Omega-3. Se folosesc inclusiv oasele (macerate), care conțin foarte mult fosfor.

Zacuscă de Pește – cu Gogoșari, Ardei și Morcovi
Zacusca de pește nu are un gust strident de pește, ci are mai curând o aromă dulce-acrișoară, de la legumele folosite. Se poate servi peste iarnă, dimineața cu pâine prăjită sau integrală, sau în orice alt moment al zilei.
1. Zacuscă de Pește cu Gogoșari
Ingrediente
• 3 kg de pește
• 3 kg de gogoșari (sau 1,5 kg de ardei și 1,5 kg de gogoșari)
• 3 kg de ceapă
• 1 litru de suc de roșii
• 0,7 l de ulei
• o cană cu oțet
• 2 lingurițe de piper boabe
• sare, usturoi, dafin, busuioc, coriandru sau alte condimente preferate
Mod de preparare
Se curăță peștele de solzi și pe interior. Se spală, se taie bucăți și se pun într-o oală mare, cu sare, 2-3 căni de apă, o cană de oțet, o ceșcuță de ulei, cât să acopere peștele. Se dă la cuptor 4-5 ore, pentru a fierbe la foc mic, înăbușit. Pentru ca oasele să se macereze mai repede și mai bine, se poate folosi oala de sub presiune.
Se curăță ceapa, se spală, se taie în jumătăți su sferturi și se lasă la înmuiat în apă rece 10-20 de minute, pentru a ieși iuțeala. Se pune un ceaun la încins cu ulei și se adaugă ceapa. Se pune capacul și se lasă la înmuiat puțin, apoi se scoate cu o spumieră și se lasă la răcit.
Se curăță gogoșarii și se taie în sferturi. Se adaugă în ceaunul cu ceapă și se lasă puțin la călit, cu capacul pus. La urmă se scurg și se lasă la răcit.
Se dau peștele, gogoșarii și ceapa prin mașina de tocat. Sau se poate folosi robotul de bucătărie. Se pun toate ingredientele tocate într-o cratiță mare și se adaugă usturoiul, sucul de roșiu și condimente după gust. Se lasă la fiert până când zacusca fierbe bine și este plăcută la gust. Se toarnă apoi în borcane și se sterilizează la cuptor.

Zacuscă de Pește – cu Gogoșari, Ardei și Morcovi
2. Zacuscă de Pește cu Morcovi
Ingrediente:
• 3 kg de pește
• 2 kg de morcovi
• 2 kg de ceapă
• 500 g de bulion (sau pastă de tomate, suc de roșii)
• 750 ml ulei
• 8 linguri de oțet
• piper, sare, dafin, cimbru sau alte condimente
Mod de preparare
Se pune peștele la fiert cu oțetul și condimentele în oala de sub presiune, cu apă cât să acopere puțin ingredientele. Peștele fierbe astfel mult mai bine și oasele devin foarte moi.
Se taie ceapa, iar morcovul se rade. Se pun la înăbușit într-o cratiță cu ulei fierbinte, până se înmoaie. Se scoate peștele cu spumiera și se îndepărtează oasele mari. Se adaugă în cratița cu morcovul și ceapa, apoi se adaugă bulionul și se gustă de sare. Se mai lasă la fiert încă 20 de minute, până când zacusca scade bine. Se pune în borcane, se capsează și se sterilizează. Se pun apoi fierbinți în pături și se lasă învelite 2 zile, apoi se dau în cămară.
În ambele rețete, legumele se pot curăța și toca crude direct prin mașina de tocat, apoi se pun la fiert cu peștele. Este o variantă mai ușoară.
un deliciu!
bun tare!
Zi-i oricum, numai Zacusca… NU!